Gå direkt till textinnehållet

Frilanskrisen växer – förbundet vill se politisk vilja

Regeringens stödåtgärder för frilansar är långt ifrån tillräckliga. Nu krävs politisk vilja, manar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. ”Se till och lös det här!”

Redan för tre veckor sedan uppgav nästan hälften av de frilansar som svarade på Journalistförbundets enkät att de förlorat uppdrag på grund av coronakrisen. Sedan dess har många tidningar infört korttidspermittering, vilket antas gå hand i hand med en bantning av frilansinköpen. Journalistförbundets jourtelefon för frilansar är nedringd, trots att förbundet har lagt ut omfattande skriftlig information på sin sajt.

Förbundsordförande Ulrika Hyllert är besviken på regeringens stödinsatser för frilanskollektivet. De lättnader som kommit, som nedsatta egenavgifter för företagare med enskild firma, är långtifrån tillräckliga, anser förbundet.

– Vi vill se mycket mer politisk vilja kring det här, och har fört fram en rad olika förslag, säger Ulrika Hyllert.

Annons Annons

Ett av dem, som lagts fram tillsammans med Sveriges Tidskrifter, föreslår ett statligt direktstöd till tidningar och tidskrifter som köper in frilansmaterial. Staten föreslås stå för halva summan.

Både Storbritannien och Tyskland har infört omfattande direktstöd till enmansföretag/frilansar. Tyskland betalar ut 5 000 euro i en klumpsumma, medan Storbritannien har infört ett stöd om upp till 2 500 pund per månad.

Ulrika Hyllert kan inte ta ställning till om de europeiska stödkonstruktionerna är direkt överförbara till svenska förhållanden. En klumpumma kan vara ett trubbigt verktyg, men det är underordnat om det inte handlar om en jättestor grupp, menar hon.

– Det man kan säga utifrån vad andra länder har gjort: se till och lös det här! Det handlar inte om några extremt stora summor för den här gruppen, det är inte flera miljarder, men frilansjournalister är en oerhört viktig grupp för demokratin och mångfalden i mediebranschen. Det är samtidigt en väldigt skör grupp där många har små marginaler. Vi får just nu höra berättelser om både frustration och personlig ekonomisk kris, säger hon.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler