Gå direkt till textinnehållet

Funcke om förvaltningsrättens beslut: ”Polisen skulle ha hållit sig till lagen”

I ett beslut slår förvaltningsrätten fast att det var fel av polisen att neka tillstånd att bränna koraner utanför Turkiets och Iraks ambassader. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tror dock inte att sista ordet är sagt, och befarar en politisk ambition att förändra ordningslagen.

Det var i februari som en privatperson och en förening ansökte om två koranbränningar i anslutning till Turkiets och Iraks ambassader i Stockholm, men fick nej av Polisen.

I beslutet hänvisades till Säpos säkerhetsbedömning om ett ökat attentatshot, vilken kom kort efter att högerextrema Rasmus Paludan bränt Koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. En aktion som orsakade omfattande protester utanför Sveriges ambassader i flera länder, och som kritiserades av Turkiets president Erdogan – som också håller Sveriges NATO-inträde i sin hand.

I ett internt meddelande skrev polisen att man tolkade lagen ”extensivt” för att fatta beslutet, skriver DN.

Annons Annons

Nils Funcke menar att förvaltningsrättens beslut är en återgång till det som gällde innan ”statsministern gick i taket” efter händelsen med Erdogan-dockan i januari.

– Ulf Kristersson pratade om sabotage och rikets säkerhet och tappade koncepten om du frågar mig. Det är klart att sådana signaler från den högsta politiska ledningen i den bästa av världar ska passera obemärkt förbi andra myndigheter och deras utövande, men så blev det inte. Egentligen skulle polisen ha bortsett från det här och hållt sig till lagen, det är vad förvaltningsrättens beslut betyder, säger Nils Funcke.

Om vi börjar väga in aspekter som rikets säkerhet eller en ökande hotbild mot Sverige vid varje manifestation, så kommer det inte gå att demonstrera mot mycket alls framåt, menar Nils Funcke.

– Det skulle exempelvis vara omöjligt att demonstrera mot Putin och invasionen av Ukraina som också skulle kunna driva en hotbild mot Sverige. Vill man väga in utrikespolitiska aspekter i det här så får man väl lagstifta? Vilket jag också menar ligger i farans riktning, att det kommer tillsättas en utredning som ska titta på hur man ska kunna väga in andra aspekter än vad som redan finns i ordningslagen för att neka tillstånd, säger Nils Funcke.

Hur mår demonstrationsfriheten i Sverige, efter det här beslutet?
– Nu är det ju fritt fram. Men Polisen har fortfarande möjlighet att styra om exempelvis platsen för en manifestation, vilket man har gjort med Paludan vid flera tillfällen.

Fler avsnitt