Gå direkt till textinnehållet

Fyra av tio fotografer upplever ekonomisk otrygghet

80 procent av de svenska fotograferna känner oro inför framtiden, och fyra av tio upplever ekonomisk otrygghet. Det visar en enkät gjord av Svenska Fotografers Förbund.

Nästan 600 yrkesverksamma fotografer har under vintern svarat på en undersökning som skickats ut av SFF. Förbundets syfte har varit att ta reda på vilka utmaningar och möjligheter yrkesverksamma inom fotografi i Sverige står inför.

Svaren visar att fotografer känner oro på flera områden – från AI-utvecklingen till privatekonomin och branschens utveckling – men att nio av tio ändå trivs med sin arbetssituation.

41 procent av de som svarat känner sig generellt ”mycket otrygga” ekonomiskt i den fotografiska verksamheten. Många uttrycker oro och otrygghet, särskilt med tanke på pandemin och lågkonjunkturen, som har varit försvårande. Några har sett sina intäkter krympa med 75 procent. Ökande prispress och svårigheter att få betalt för sitt arbete lyfts också fram, liksom en osäkerhet kring möjligheten att få jobb i framtiden och pensionsnivåer.

Annons Annons

På frågan ”Känner du oro inför framtiden?” svarar 35 procent att de känner stor oro, och 45 procent att de känner oro. Ekonomisk oro kring till exempel minskad orderingång och branschförändringar, som minskad respekt för upphovsrätt, är vanliga frågor som lyfts.

Kommersiella uppdragsgivare är vanligast bland de som svarat, följt av redaktionella uppdragsgivare.

Fler avsnitt
Fler videos