Gå direkt till textinnehållet

Gängkriminellas Instagramsändning ny utmaning för redaktionerna

Under helgen ordnade gängkriminella en sändning på sociala medier – och nu finns farhågor om att medier kan bli megafoner för gängen. ”Medierna ska rapportera det som är nyhetsmässigt relevant”, säger Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson, vars tidning var först med att rapportera om sändningen.

Inför över 17 000 tittare på Instagram sände det kriminella gänget Foxtrot något som kan jämföras med en presskonferens. Där meddelade de bland annat att en av deras medlemmar, som troddes vara död, lever, hånade sina fiender och riktade hot mot en åklagare.

Frida Svensson, grävreporter på Svenska Dagbladet, har bevakat gängens informationskrig de senaste åren. På social medieplattformen X skrev hon: ”Det var ingen ”presskonferens” som sändes på Instagram igår kväll. Det var underjordens Bolibompa. Tänker inte skriva en rad om skiten.”
 
– Man måste tänka två gånger kring hur man bevakar den här typen av jippon, så att vi inte går de kriminellas ärenden, säger hon till Journalisten om varför hon inte vill skriva om sändningen.

Frida Svensson, SvD. (Foto: Yvonne Åsell)

Hon menar att livesändningen är en del i ett informationskrig som rasar i den kriminella miljön. Sedan Foxtrot för några månader sedan splittrades har informationskriget tilltagit i styrka, menar hon. 

– Sedan dess har det varit ett väldigt tydligt informationskrig kring det här. Med den här sändningen nådde kriget nya nivåer, säger hon. 

Innan sändningen började taggade det kriminella gänget in alla de stora redaktionernas Instagramkonton. Enligt Frida Svensson visar det att syftet med att hålla sändningen var att få spinn även hos etablerade medier. 

– De vill så gärna ha vår uppmärksamhet. Hela syftet med en sådan här sändning är att bygga upp deras image, säger hon. 

Frida Svensson poängterar också att hon inte tycker att sändningen bör kallas för en presskonferens. 

– Det är jättefarligt att kalla det för presskonferens. Då sätter vi våra beteckningar på deras verksamhet. Jag förstår att man gör det, för det är ett enkelt sätt att beskriva det på, men vi gör dem en tjänst när vi kallar det för det. 

Svenska Dagbladet publicerade under gårdagskvällen en artikel om sändningen. Den handlar dock främst om fenomenet med så kallade krimfluencers, alltså gängkriminella som berättar om sin livsstil på ett romantiserande sätt i sociala medier. 
 

Karin Olsson, Expressen. (Foto: Olle Sporrong)

På Expressen var man först med att rapportera om gängets sändning, och har rapporterat om vad de kriminella sa. Enligt Karin Olsson är nyhetsvärdet i sändningen högt, och deras bevakning rimlig. 

– Vi förstod ganska snabbt att det här är en händelse som måste bevakas. Det är en delvis ny situation att de här gängen ägnar sig åt desinformation och kommunikation på ett väldigt utåtriktat sätt, och det måste vi journalister hantera och bevaka, säger hon.

Expressens artikel är vinklad på den gängmedlem, Mustafa Aljiburi kallad Benzema, som under pressträffen berättade att han fejkat sin död. Enligt Karin Olsson har tidningen redan tidigare rapporterat om honom, vilket motiverade artikelns vinkel. 

– Han är gängledaren Rawa Majids högra hand. Vi har tidigare undersökt ryktena om att han blivit mördad, att han då dyker upp i en sändning är väldigt intressant. 

Enligt Karin Olsson har Expressens artikel hållits stram.

– Vi skrev inte vilket konto det sändes på, så det var inte fler som kunde hitta sändningen via vår artikel. Vi skrev heller inte att det skulle vara en livesändning, för vi kunde inte vara säkra på att det inte var förinspelat, säger hon. 

Finns det en risk att man blir en megafon för gängen när man rapporterar om deras ”presskonferens”?
– Medierna ska rapportera det som är nyhetsmässigt relevant, och det var den här sändningen. Sen ska man inte överdriva nyhetsmediernas roll i detta. Det var 17 000 som följde sändningen redan innan vi skrev om det. Det här är en väl uppbyggd informationsstruktur som den kriminella världen har. Självklart ska vi bevaka vad som händer där, säger Karin Olsson.  

Men vinkeln hos er är ju att Mustafa Aljiburi fejkat sin död. Är inte det att sprida vidare deras berättelse?
– Jag tycker det är oerhört intressant att visa för våra läsare hur de här gängen bekämpar varandra med desinformation. Att visa att de här gängen inte bara slåss med kalashnikovs och bomber utan också med ord och desinformation.  

Alla stora medier blev ju intaggade inför sändningen, tyder inte det på att de verkligen vill att ni skriver om det här?
– Det är möjligt, men det innebär inte att medierna inte ska skriva om det. Vi måste göra en egen bedömning om det är nyhetsmässigt relevant. Vår bedömning var att det absolut var det att berätta hur det här gänget kommunicerar via en vida spridd sändning på Instagram. Vi är mitt i ett gängkrig och självklart måste vi rapportera om vad som händer i det.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler