Gå direkt till textinnehållet
RSFs Pressfrihetsindex 2024.

Gazakriget präglade pressfrihetsåret

PRESSFRIHET Kriget i Gaza har varit förödande för journalistiken och journalister, och bristen på politisk vilja från det internationella samfundet att värna principerna för skydd av journalister har utmärkt pressfrihetsåret. ”Demokratin i världen fortsätter att backa”, säger Erik Larsson, svensk ordförande för RSF, som idag släpper årets Pressfrihetsindex.

Idag på Världsdagen för pressfrihet släpper Reportrar utan gränser, RSF, som vanligt sitt Pressfrihetsindex. Världens samtliga länder har betygsatts utifrån olika parametrar som ger en översiktsbild över situationen för medier och journalister. På plats 1 hamnar för åttonde året i rad Norge, och på plats 180 finns Eritrea, där Dawit Isaak sitter fängslad sedan 2001.

RSFs pressfrihetsindex

Varje år sedan 2002 publicerar Reportrar utan gränser sitt pressfrihetsindex. Indexet rankar 180 länder och regioner utifrån situationen för pressfrihet och journalisters frihet. Indexet baseras på en rad indikatorer som rör pluralism, mediers oberoende, lagstiftning och säkerhet för journalister i varje land och region.

Pressfriheten 2024 sticker enligt RSF ut jämfört med tidigare år genom en tydlig brist på politisk vilja från det internationella samfundet att värna principerna för skydd av journalister.

RSF pekar på att särskilt FNs säkerhetsrådsresolution 2222, som uppmanar medlemsländer att utkräva ansvar för brott som begås mot mediearbetare i väpnade konflikter, inte följs. Detta samtidigt som kriget i Gaza varit förödande för journalistiken och journalister. Mer än 100 palestinska reportrar har dödats av israeliska styrkor sedan oktober, minst 22 av dem när de var i tjänst, enligt RSF.

Israel position har sjunkit från ”problematisk” till ”svår” och landet återfinns nu på plats 101 i pressfrihetsindex. Qatar som gått upp till plats 84 har nu tagit över förstaplatsen i regionen.

Sverige placerar sig i år på plats tre, efter Norge och Danmark. Bara fem länder till – Nederländerna, Finland, Estland, Portugal och Irland – bedöms ha en så bra situation att de får grön stämpel av RSF.

– Om man tittar på den långsiktiga trenden var det 25 länder med bra pressfrihet för tio år sedan, säger Erik Larsson.

RSFs pressfrihetsindex bekräftar den tendens som bland andra V-Dem i Göteborg varnat för: en kräftgång för demokratin. Det syns till exempel i länder som Argentina, Burkina Faso och Niger.

– Statskupper och auktoritära regimer pressar medierna bakåt. Det första man gör som diktator är att ge sig på medierna. Det är receptet för diktatorer. När man tystat åsiktsbildningen kan man börja ändra lagar, säger Erik Larsson.

Det finns också länder där pressfriheten förbättras. Bland de som klättrar 2024 finns Tanzania som stigit 46 placeringar och nu ligger på plats 97. Chile har tagit 31 kliv framåt och ligger på plats 52 i indexet. Och Ukraina har gått upp med 18 placeringar, till plats 61.

– Det har dött färre journalister i Ukraina än under krigets första år. Och landet har antagit lagar som har varit positiva för yttrandefriheten, i ett försök att EU-anpassa sin lagstiftning. Medierna i Ukraina har fått ett större utrymme att agera, säger Erik Larsson.

 

Fler avsnitt
Fler videos