Gå direkt till textinnehållet

GD visade filmat överfall på ung flicka

MEN-fällning Gefle Dagblad klandras av Mediernas etiknämnd för att ha publicerat ett filmklipp som visar en misshandel av en ung flicka.

Den unga flickan blev misshandlad av jämnåriga flickor på en gångväg. Hon fick bland annat motta slag i ansiktet. Hela misshandeln filmades. Gefle Dagblad publicerade i april ett sex sekunder långt filmklipp där de inblandades ansikten hade pixlats.

Flickans pappa anmälde publiceringen till Medieombudsmannen (MO) och uppgav bland annat att tidningen inte hade tagit kontakt med flickan eller hennes målsman före publiceringen.

MO anser att även om pixlingen gjort det svårare att identifiera flickan, är det inte uteslutet att en grupp läsare kan känna igen henne utifrån vad som i övrigt framgår av filmen. Att filmklippet avpublicerats efter att pappan tagit kontakt med tidningen är enligt MO inte tillräckligt för att väga upp den publicistiska skadan.

”När det rör sig om en minderårig person i en så pass utsatt situation som en misshandel är det tillräckligt att endast en liten krets förstår vem som avses för att det ändå ska vara tal om en oförsvarlig skada”, skriver MO, som anser att det hade varit önskvärt om tidningen i förväg kontaktat flickan och hennes vårdnadshavare.

Mediernas etiknämnd (MEN) instämmer och klandrar GD för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt