Gerdin vill se tryckfrihetsmål: Tidningens stöd till reportern kvar
Det är inte Aftonbladet som åtalas, markerar chefredaktören Anders Gerdin. Åtalet gäller reportern. Men tidningen backar upp sin reporter lika starkt nu som tidigare.
Det är inte Aftonbladet som åtalas, markerar chefredaktören Anders Gerdin. Åtalet gäller reportern. Men tidningen backar upp sin reporter lika starkt nu som tidigare.
Gerdin noterar att åklagaren från början hävdade att Aftonbladets reporter uppmanat nazisterna att ta hotbilder och att han därmed var misstänkt för anstiftan till olaga hot.
— Nu har åklagaren kopplat åtalet till att reportern visat bilderna för Claes Cassel och Alexandra Pascalidou. Det är inte fråga om anstiftan längre. Därför borde det ha varit ett tryckfrihetsmål. Uppvisandet av bilderna är naturligtvis inget hot. Det är en självklar journalistisk metod. Man låter båda parter komma till tals.
När tidningens reporter greps och anhölls gjorde Aftonbladet skarpa utfall mot polis och åklagare. Därför väckte det förvåning när det blev känt att utredarna fått tillgång till redaktionens e-post och information om tidningens redaktionella överväganden.
— Det var reportern och hans advokat som lämnade in hans e-post, säger Gerdin. Advokaten vill åberopa fakta som stöder reporterns sak. Det här har jag talat om för bland andra SJFs ordförande Håkan Carlson sen han anklagat oss för att ha släppt in polisen på redaktionen för att beslagta e-post. Så okunnig är han. Det vore bra om inte bara journalister utan även Journalistförbundets ordförande kollade fakta.
Anders Gerdin markerar att detta inte är Aftonbladetss mål, men han hävdar ändå att tidningens uppbackning av reportern är lika stark nu som den varit från första stund.
Gerdin säger sig ha velat reda ut begreppen och därför försökt bena upp rättsläget när han betonat att det är en enskild journalist som står åtalad, inte AB.
På frågan om ledningen haft anledning att se över sina rutiner säger Gerdin:
— Det finns alltid anledning att diskutera nya rutiner. Man kan alltid göra journalistik på flera olika sätt.
Han vill inte uttala sig om hur han skulle agera om ett motsvarande knäck var på gång.
— Frågan är hypotetisk. Det ena knäcket är aldrig det andra likt.