Gå direkt till textinnehållet
Gotlands Tidningars och Gotlands Allehandas redaktion i Visby.
Foto: Tor Johnsson

Gotlandstidningarna missar mediestöd när redaktionerna slås ihop

NTM har valt att inte söka mediestöd för Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda och har slagit ihop redaktionerna till en. ”Inte gynnsamt för journalistiken på Gotland att betrakta dem som olika titlar”, säger Nils Olauson, affärsområdeschef för NTMs redaktionella verksamhet.

Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar och Helagotland.se ska slås samman till en gemensam redaktion. Sedan den 4 september har titlarna en gemensam ansvarig utgivare och den nya organisationen kommer att vara på plats inom några veckor.

– Vi har analyserat de nya mediestödsreglerna och har funderat och kommit fram till att även om vi skulle klara kraven för mediestöd på de olika titlarna så ser vi inte att det är gynnsamt för journalistiken på Gotland att vi betraktar dem som olika titlar som måste ha minst 45 procent exklusivt egenproducerat innehåll, säger Nils Olauson, redaktionell affärsutvecklingschef på NTM, där de två Gotlandstidningarna ingår.

Så det innebär att redaktionsgränserna inte är kvar?

– Det stämmer. Det är en redaktion som ger ut Gotlands Tidningar, Gotlands Allehanda och Helagotland.se. Vi tror att det bästa för läsarna är att de får den bästa journalistiken från ett gemensamt allmänt nyhetsmedium.

Betyder det att papperstidningarna kommer att ha mer av samma innehåll?

– Ja, det kommer de att ha. Man har bytt en del material genom åren där man har kunnat, så länge man har hållit sig inom regelverket. På det här sättet så blir vi friare i att publicera vilket innehåll vi vill, var vi vill. Det blir snarare en bedömning av vad som är bra för produkten än att vi ska behöva förhålla oss till mediestödsregler.

Så många vill ha mediestöd 2025

Ansökningstiden för mediestöd 2025 löpte ut den 1 oktober. 191 ansökningar har inkommit från 86 mediebolag. Så här fördelar sig ansökningarna:

  • 178 titlar har sökt allmänt redaktionsstöd (som ersätter det gamla driftstödet).
  • 129 titlar har sökt utökat redaktionsstöd (det så kallade vita fläckar-stödet för bevakning av underbevakade områden).
  • 116 titlar har sökt distributionsstöd (som lämnas till tryckta prenumererade nyhetsmedier för de exemplar som delas ut i morgondistributionen).
  • 68 titlar har sökt övergångsstöd (ett tillfälligt stöd som fasas ut 2028 då det nya redaktionsstödet ersätter tidigare stödformer och går till titlar som fick driftstöd 2023).

Sju titlar har endast sökt övergångsstöd: Fempers nyheter, Insikt24, Landets Fria Tidning, Nya Tider, Sörmlandsbygden, Tidningen Global och ETC (Dagens ETC sökt både redaktionsstöd och övergångsstöd).

Sammanslagningen av redaktionerna innebär dock att Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda går miste om övergångsstödet 2025. I år fick de två tidningarna sammanlagt 12,7 miljoner kronor i stöd, varav 10,6 miljoner kronor var övergångsstöd och 2,1 miljoner kronor allmänt redaktionsstöd. Inför 2025 har Helagotland.se sökt redaktionsstöd men inte övergångsstöd.

– Vi vet inte exakt hur mycket mindre stöd vi kommer att få 2025 än 2024, men det är klart att det blir en väsentlig skillnad. Samtidigt sjunker övergångsstödet och redaktionsstödet ökar för varje år fram till 2028, säger Nils Olauson.

Kommer ni att behöva göra besparingar på Gotlandstidningarna när stödet minskar?

– Nej, vi tänker oss att den organisation vi har ska vara intakt. Sen så beror det ju på vad som händer med utvecklingen av prenumerationer och annonser.

Sammanlagt har 191 ansökningar om mediestöd för året 2025 kommit in till Mediemyndigheten från 86 mediebolag. De flesta av titlarna har sökt allmänt redaktionsstöd och endast fyra titlar har varken sökt redaktionsstöd eller övergångsstöd: Dagens Nyheter, Dagens Industri, Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda (Helagotland.se som är Gotlandstidningarnas gemensamma nyhetssajt har dock alltså sökt redaktionsstöd).

Både Aftonbladet och Expressen har sökt redaktionsstöd 2025, trots att de fick avslag 2024.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt