GP publicerade falsk dödsannons
Pressens opinionsnämnd klandrar Göteborgs-Posten för att ha brutit mot god publicistisk sed när tidningen publicerade en falsk dödsannons. Kvinnan som enligt annonsen skulle ha avlidit var vid liv.
Göteborgs-Posten utsattes i februari för ett sofistikerat bedrägeri som enligt tidningen var ägnat att kringgå tidningens säkerhetsrutiner. En person skickade in en falsk dödsannonstext via GPs sajt. Tidningen hade mejlkontakt med personen och samtalade också med en person som påstod sig vara den avlidnas syster. GP motringde dock inte för att kontrollera uppgiften att personen i fråga hade avlidit.
Kvinnan blev chockad när hon såg sin egen dödsannons i tidningen och tog kontakt med GP, som snabbt publicerade en rättelse och en ursäkt. Av den första rättelsen framgick dock inte att personen var vid liv. Den löd: ”Rättelse! Uppgifterna om X under denna rubriken i gårdagens tidning stämmer inte. Vi beklagar det inträffade. Göteborgs-Posten.”
En ny rättelse infördes dagen efter, där det framgick att personen inte var avliden.
PO konstaterar att tidningens rutiner har brustit, vid såväl kontrollen samt vid införandet av den första rättelsen. PO anser att bristerna är anmärkningsvärda, inte minst mot bakgrunden att en liknande händelse inträffat på GP 2007.
PO anser att tidningen orsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada. PON instämmer och klandrar GP för att ha brutit mot god publicistisk sed.