Gränsdragningskriget över Journalister och grafiker i samarbete
Det segdragna kriget mellan Journalistförbundet och Grafiska Fackförbundet är över. Nu är det samarbete som gäller.
Det segdragna kriget mellan Journalistförbundet och Grafiska Fackförbundet är över. Nu är det samarbete som gäller.
Under våren har en grupp med representanter från både SJF och GF undersökt lämpliga samarbetsområden.
Det gamla kivet om gränsdragningsfrågor har man lämnat bakom sig och numera är man överens om vem som ska räknas som journalist respektive grafiker.
– Det finns många fördelar att vinna på ett samarbete, säger Magnus Lindström, SJF. Vi är två mindre förbund som har behov av att rationalisera verksamheten och helst kunna sänka medlemsavgiften.
– Vi har båda ett starkt inflytande i mediebranschen och genom att samarbeta kan vi bli ännu starkare.
Ett samarbetsområde kan vara arbetsmiljöfrågor. Förhållandena är ofta likartade för båda förbundens medlemmar, till exempel stress, utbrändhet och ergonomiska skador.
Journalistförbundets projekt med klubbstöd till klubbar som inte fungerar så bra är ett annat. Det är inte ovanligt att mer än en fackklubb vid ett företag fungerar dåligt och där kan det finnas fördelar med en gemensam insats.
SJFs servicebolag för frilansmedlemmar kan kanske även GF ha nytta av. Det rekryterar också frilansar som i huvudsak arbetar med grafisk formgivning, design med mera. De har ungefär samma behov av service som SJFs frilansar.
Arbetsgruppen vill också se ett utökat samarbete mellan klubbarna på lokal nivå. Det kan vara allt från regelbundet informationsutbyte till samförhandlingar i frågor som berör båda organisationerna.
– Inga beslut om konkret samarbete är fattade i SJFs styrelse men den ser positivt på att vi fortsätter arbetet, säger Magnus Lindström.
Även Grafiska Fackförbundets styrelse är uttalat positiv till fortsatt samarbete.
IT-världen är ett område som intresserar de båda förbunden och därför har man i ett gemensamt projekt besökt företag som sysslar med elektronisk publicering, både inom och utom tidningsbranschen.
– De flesta som sysslar med journalistisk verksamhet i branschen är redan medlemmar i SJF. Men det finns en del som inte är det, säger Magnus Lindström.
Utvecklingen går snabbt i Internetvärlden och förbunden är ense om att noga följa utvecklingen. Det finns idéer om hur ett framtida samarbete kan se ut.
Man kan tänka sig att gemensamt rekrytera medlemmar och samverka om informationsmaterial. Arbetsgruppen föreslår också gemensamma möten om yrkesfrågor som berör anställda och frilansar.