Gå direkt till textinnehållet

Gräv 16 gav rekordöverskott

Föreningen grävande journalister (FGJ) vill omsätta årets rekordöverskott från grävsemineriet i offensiva satsningar framåt. Därför blir ordföranden Terje Carlsson anställd på halvtid.

Varje grävseminarium måste ge ett överskott på minst 350 000 kronor för att FGJ ska stå stabilt ekonomiskt. Årets Gräv, i Göteborg i april, gick en miljon plus. Terje Carlsson förklarar det med dels ett bra program, med bland andra Edward Snowden och Panama Papers, dels idogt fotarbete från den lokala arrangörsgruppen efter tydliga krav från FGJ-styrelsen.

– Vi i styrelsen är tillräckligt erfarna för att veta vilka fallgropar som finns för varje arrangör. Vi var ganska hårda tidigt med att påpeka att man måste jobba stenhårt för att få folk att åka till Gräv. Det handlar i princip om att man ringer till svenska redaktioner och tjatar på chefer att de måste skicka sina medarbetare, säger Terje Carlsson.

Ett direkt resultat av överskottet är att Carlsson nu blir arbetande ordförande på halvtid under perioden september till juli.

– Det finns inget självändamål i föreningen att tjäna pengar, överskott ska användas så att det kommer medlemmarna till gagn. Vi ser möjligheter för FGJ att ta större plats, synas bättre, få fler medlemmar och spela en viktigare roll kring att lyfta fram undersökande journalistik, transparens, öppenhet och allt sådant.

Du ska vara mer ute i samhällsdebatten?
– Jag har ju haft det här som ett ideellt uppdrag, och det har funkat hyfsat, men det kommer också till en gräns när man vill ha ett oberoende. Det blir inte alltid lyckat annars. Jag har ju varit anställd på SVT, och när jag skrev en debattartikel om Almedalen för två år sedan slutade det med att jag stod i direktsändning och debatterade med min egen chef.

– För att kunna spela en mer självständig roll gentemot redaktionerna krävs det att man har folk som är riktigt oberoende, tror vi.

Ett av målen är också att öka föreningens sponsorintäkter, bland annat genom att hitta nya sponsorer och möjliga samarbetspartners.

Vilka gränser finns det för sponsor- och andra samarbeten? Kan vem som helst sponsra FGJ eller Gräv?
– Nej. Vi har hela tiden en diskussion och har tagit fram sponsorpolicys.

Vilka är uteslutna?
– Det kan vara från fall till fall. I vissa satsningar kan vi samarbeta med en statlig institution som Svenska Institutet. I andra fall kan det vara fullständigt uteslutet att samarbeta med statliga institutioner. Det handlar om ett gott omdöme. Vi är inte desperata efter sponsorer.

– Och bara för att vi har en sponsor eller samarbetspartner betyder det inte att våra medlemmar kommer tveka en sekund att granska dem. Som i fallet med Göteborgs stad, som sponsrade Gräv under Nils Hanson – som gjorde granskningen av Göteborg.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret