Gå direkt till textinnehållet

Grävgeneralen Frida Granström: ”Inget kan konkurrera med Gräv”

Programmet är i princip klart, konferensanläggningen vid Klarälven i Karlstad är bokad. Nu hoppas grävgeneralen Frida Granström att anmälningarna till årets Grävseminarium ska strömma in. Sista chansen till lägre pris är denna vecka.

Planeringen har pågått sedan dagarna före förra årets Grävseminarium i Luleå. Då fick värmlandsjournalisterna frågan från FGJs styrelse om de var intresserade av att vara med och arrangera nästa års Grävseminarium.

– Vi var ett ganska stort gäng, cirka 20 personer, journalister i Värmland, som var med på mötet och sa ja till att vara arrangörer, säger Frida Granström, som till vardags arbetar på Sveriges Radio P4 Värmland.

Hon delar uppdraget med Sonya Oldenvik från Arvika Nyheter. Att vara två som delar ansvaret tror hon är nytt i Grävseminariets historia.

Annons Annons

– Det var ju för att det inte var någon som ville ta på sig hela ansvaret själv. Det märker vi också, vi har pratat med tidigare grävgeneraler som säger att det innebär otroligt mycket jobb. Det är skönt att kunna dela upp olika möten, deltagande i arbetsgrupper och annat mellan varandra. För att kunna hinna med sitt ordinarie jobb också.

Med mer än två månader kvar till Gräv tar redan nu arrangörsarbetet en  stor del av Frida Granströms arbetstid.

Temat för årets Gräv är gräns eller gränser.

– Lite med tanke på att Karlstad ligger nära Norge. Vi har märkt av gränserna här, väldigt tydligt under coronapandemin. Många av nyheterna har handlat om hur det blir när gränsen helt plötsligt stängs, vad som händer, vilka som berörs. Men också såklart kriget. Gränser mellan landsbygd och stad, gränserna i det polariserade samhället. Det känns som att gränserna har blivit skarpare och samhällsklyftorna också.

Evenemanget ska äga rum på Karlstad CCC, Karlstad konferenscenter.

– Det är en stor byggnad som har plats för cirka 1 600 personer. Den ligger vackert, vid Klarälven, och centralt några kvarter från torget.

Totalt är det ett tjugotal personer som jobbar i olika arbetsgrupper med projektet.

– Jag och Sonya är med i flera av de olika grupperna som samordnare. Programgruppen har satt ihop programmet med alla föreläsare, de har varit aktiva från första dagen. Schemat har varit i stort sett färdigt sedan en månad tillbaka. Sedan finns galagruppen, fixargruppen som ordnar volontärer, pch ekonomi- och sponsorgruppen.

Vilka är de tunga namnen i årets program?
– Ett är Jo Becker från New York Times som är invigningstalare, hon är flerfaldig Pulitzerpristagare. Anna Myroniuk från Kyiv Independent i Ukraina kommer att prata om att granska den egna militären i ett krig.

De har försökt få in flera norska föreläsare och föreläsare från Ryssland och Ukraina.

– För att få in de här motsättningarna som finns i världen.

Varför är Gräv viktigt?
– Jag har aldrig i mitt journalistiska yrke fått så mycket hjälp i mitt grävande som när jag var på grävseminariet. Man får så mycket tips och inspiration. Jag kom tillbaka med en lista med tusen saker som jag ville granska kommande år, och olika undersökningsmetoder som jag ville använda. Namn på journalister som jag kunde kontakta om jag hade frågor. Inget kan konkurrera med grävseminariet när det gäller att få bra fortbildning och få en nytändning i sitt grävarbete, tycker Frida Granström.

– I en tid då tryckfrihetslagstiftningen inskränks och utländska, odemokratiska makter utövar påtryckningar mot svenska politiker känns det viktigare än någonsin att journalister fortsätter att utveckla sina metoder för att gräva i missförhållanden och knyter starkare band inom journalistkåren, säger parhästen Sonya Oldenvik (bilden).

Läs mer om Gräv och anmäl dig här.

Fler avsnitt