Gå direkt till textinnehållet

Grävreportern Nicke Nordmark om nya bisysslan: ”Att vara relationscoach gör mig bättre som journalist”

Efter mer än tjugo år som grävande journalist har Nicke Nordmark från Luleå börjat utbilda sig till och praktisera som relationscoach. ”Jag tycker det gör mig till en bättre journalist”, säger han.

Grävaren från först Uppdrag granskning och nu Kalla fakta vill inte kalla sig för parterapeut, även om utbildningen han går har den beteckningen.

– Jag tycker att titeln terapeut borde vara skyddad på något sätt. Jag kallar mig för relationscoach, även om utbildningen faktiskt är till parterapeut. Men terapeut borde man kalla sig om man har en ordentlig psykoterapeututbildning eller är psykolog och har gått vidare.

Varför ville du börja med det här?
– Jag tycker det är otroligt givande, spännande och intressant med relationer. Jag har länge tyckt det, och märkte att flera vänner kom till mig och ville prata när de hade det tufft i sina relationer av olika anledningar.

Han insåg att relationsrådgivning kunde vara en sidoverksamhet till journalistjobbet.

– Jag är nyfiken och tycker om att gå in i det där djupaste hos människor. Jag kommer inte att lämna journalistiken, men jag tycker att det här gör mig till en bättre journalist. Det gör mig ännu mer noggrann i mitt lyssnande. Jag lär mig förstå dimensioner bakom varför människor agerar som de gör.

Han tycker att han blir bättre på att analysera drivkrafter och bakomliggande faktorer.

– Jag blir noga med vad som faktiskt sägs och vad som faktiskt menas, för ibland kan det vara två olika saker.

Han har startat verksamhet och tar emot klienter, men är inte helt klar med utbildningen än, en digital distansutbildning.

Vilka likheter finns mellan de olika yrkesrollerna?
– Den stora likheten är mötet med andra människor. Min bakgrund som journalist gör mig till en god lyssnare. Jag har också mött många människor i svåra stunder. De kan bära på trauman och väldigt jobbiga upplevelser. Jag känner att jag har mognaden att kunna ta emot det av klienter som söker mig, det har jag fått från journalistiken.

Det finns också uppenbara skillnader.

– Den största skillnaden är att de jag möter i terapisammanhang, deras historier tar jag inte med mig och publicerar någonstans, det är ju precis tvärtom, tystnadsplikt gäller. Det hoppas jag att de som kommer till mig för samtal förstår, jag är noga med att berätta det.

Hur stor del av din arbetstid kommer du att vara journalist respektive parcoach?
– Som det är nu är parcoachverksamheten mer eller mindre en fritidssysselsättning. Jag sköter det när jag har tid. Om jag tittar långt fram i tiden, jag är 49 år nu, skulle jag kanske vilja ta ut pension lite tidigare och ägna mig åt det här i så stor utsträckning som verksamheten bär för.

Han understryker att han aldrig skulle ta emot en klient som har svår ångest eller depression.

– Då skulle jag hänvisa dem till sjukvården eller psykoterapeut. Det jag gör är väldigt inriktat på kärleksrelationer och sexualitet som människor känner att de vill ha hjälp att reda ut eller gå vidare med.

Nicke Nordmark har arbetat för TV4s Kalla fakta sedan 2015, med längre frilanskontrakt. Innan dess var han på Uppdrag granskning i 14 år.

– Jag har ju jobbat uteslutande med grävande journalistik i över 20 år. Och jag tror att många som jobbat med samma sak länge kan känna att man kan behöva få utlopp för andra delar av sin person. Den här möjligheten sporrar mig även inom journalistiken. Jag får energi av det!

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler