Gripen journalist skapar demonstrationer i Berlin
I helgen grep tysk polis en av TV-kanalen Al Jazeeras profiler, 52-årige Ahmed Mansour. Han är dömd till ett långt fängelsestraff i Egypten och skulle precis lämna Tyskland. Det här skapar nu både debatt och demonstrationer i landet.
Ahmed Mansour var på väg att lämna Berlins flygplats när polisen slog till skriver SR. Mansour dömdes förra året, i sin frånvaro, till 15 års fängelse av en egyptisk domstol. Han anklagas för att ha torterat en advokat i samband med demonstrationerna på Tahirtorget 2011.
Sedan president Al Sisi tog makten i Egypten har man slagit ned stenhårt på TV-kanalen Al Jazeera, skriver SR i en annan artikel. Bland annat anklagar man kanalen för att stödja Muslimska brödraskapet i Egypten och man tvistar också om 150 miljoner dollar i kompensation för den skada kanalen ska ha "förorsakat den egyptiska regimen".
Den egyptiska oppositionen och flera tyska politiker menar att anklagelserna mot Mansour är politiska och påhittade och att han inte kan få en rättvis rättegång om han lämnas ut.
Ungefär 200 personer demonstrerade i går i Berlin mot ett utlämnande.
"Om det finns något fog för anklagelserna mot Ahmed Mansour kan bara en rättegång i Tyskland komma i fråga. En utlämning till en rättsosäker rättegång i Egypten är utesluten", säger det tyska Miljöpartiets ordförande Cem Özdemir till TV-kanalen ZDF enligt SR.
Tidigare i år släpptes en annan Al Jazeera-journalist, Peter Greste, efter 400 dagar i fångenskap i Egypten. Han var anklagad för att ha bistått en terrorgrupp.
Att Greste var vit och såg ut som svenska journalister, medan Mansour är mörkhyad, menar Expressens skribent Aron Lund spelar roll för att debatten är så tyst i Sverige.
"Det är i grund och botten samma drama som utspelar sig den här gången som när Peter Greste och hans två arabiska kolleger, som vi redan har glömt namnet på, greps i Kairo år 2013. Samma skitiga mediekrig, samma kamp för att tysta den andra sidans kritiska röster. Skillnaden är att den här gången protesterar inte europeiska länder mot censuren – de erbjuder polishandräckning", skriver Lund i en artikel på Expressen Kultur.