Gå direkt till textinnehållet

GRN fällde P1s Meny

Sveriges Radio P1s program Meny intervjuade en fotbollsspelare som skrivit en kokbok. Programmet fälls av Granskningsnämnden för radio och TV för att det gjordes alltför mycket reklam för kokboken i programmet.

Sveriges Radio fälls för att det innebar ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen när fotbollsspelaren Rasmus Elms kokbok nämndes vid sammanlagt fem tillfällen under den omkring 20 minuter långa intervjun med fotbollsspelaren. Inslaget handlade bland annat om kosttips till personer som tränar mycket.

Granskningsnämnden anser att det självfallet fanns en betydande informstions- och underhållningsvärde i ett inslag där en framgångsrik idrottsman berättar om sina kostvanor och ger tips och råd.  Men  de upprepade omnämnandena av kokboken tillsammans med den avslutande informationen om var kokboken kunde köpas medförde ett alltför stort gynnande. Nämnden beslutade att ansöka hos länsrätten om att Sveriges Radio ska betala 50 000 i särskild avgift.

Nämnden friar TV4s program Kvällsöppet med Ekdal men riktar kritik mot att programmet beskrev ett åtalsbeslut mot en travkusk och hans medhjälpare på ett missvisande sätt. TV4s uppgift om att det rörde sig om en felsägning i ett direktsänt program gör att GRN anser att bristen i programmet inte var så allvarlig att inslaget blev osakligt.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos