GTs fotografer: ”En hel yrkeskår är i fara”
Planerna på att avveckla Expressens, GTs och Kvällspostens bildredaktioner har väckt våldsamma reaktioner bland fotografer runt om i landet. Till exempel har Bohusläningens fotoavdelning deklarerat att man inte kommer att sälja bilder till dessa tidningar om besparingsplanerna genomdrivs, detta för att visa de drabbade kollegorna sitt stöd.
Planerna på att avveckla Expressens, GTs och Kvällspostens bildredaktioner har väckt våldsamma reaktioner bland fotografer runt om i landet. Till exempel har Bohusläningens fotoavdelning deklarerat att man inte kommer att sälja bilder till dessa tidningar om besparingsplanerna genomdrivs, detta för att visa de drabbade kollegorna sitt stöd.
Många fotografer fruktar att förslaget att avveckla bildredaktionerna och förlita sig på frilansar är ett försök att göra sig av med anställda fotografer på samtliga dagstidningar i Sverige, som man gjort i Tyskland, USA och England.
– Den anställningstrygghet som vi är vana vid i Sverige kanske vi kan säga adjö till. Nu blir det konkurrens på hårda villkor, vassa armbågar och att bjuda under varandra, säger Karl-Henrik Sax, ordförande för journalistklubben på GT.
Per Kagrell, administrativ bildchef på Expressen, kallar förslaget att inte ha några fasta fotografer på redaktionerna idiotiskt och säger att han skall göra allt för att det inte skall förverkligas. Om förslaget går igenom försvinner ungefär 15 tjänster på Expressen.
Samma ilska och bitterhet finns hos de 22 fotografer och bildbehandlare på GT och Kvällsposten vars jobb är hotade. De anser dessutom att sparkraven utgår från hur förhållandena är på Expressen och att inga hänsyn har tagits till hur fotografer arbetar i Göteborg eller i Malmö.
– Vi jobbar mera lokalt, närmare människorna. I Stockholm görs många riksmässiga jobb som kan skötas av bildbyråer. Den möjligheten har vi inte i Malmö, säger Susanne Lindén, fotochef på Kvällsposten.
“Vi köper redan hälften av bilderna”
Expressens chefredaktör Joachim Berner hävdar att det inte behöver få särskilt stora konsekvenser för tidningen om bildredaktionen avskaffas och han betonar att Expressen redan idag köper in mer än hälften av sina bilder utifrån.
– God journalistik görs i samspel mellan reportern och fotografen. Det går att åstadkomma även om vi anlitar frilansjournalister och bildbyråer.
Karl-Henrik Sax anser att sparkravet har sin orsak i att bildredaktionen på Expressen inte har fungerat.
– Men GT har en mycket väl fungerande fotoredaktion. Detta är ett Stockholmsproblem, säger han.
Många fotografer som Journalisten talat med ser avvecklingen av bildredaktionerna som ett sätt att kringgå Las, lagen om anställningsskydd.
– Arbetsgivarna kommer att göra en särskild Las-lista för fotografer och påpekar att det råder arbetsbrist eftersom det inte finns någon fotoavdelning, säger Björn Gustafsson, vice ordförande i journalistklubben på GT.
Fotografen Åke Thim har jobbat 34 år på GT och han är helt övertygad om att förslaget är ett sätt att komma förbi Las. Samma uppfattning har hans kollega Lennart Rehnman som jobbat 27 år på GT.
–Detta är ett försök att göra sig av med en hel yrkeskår. Om arbetsgivaren lyckas avskeda de fast anställda fotograferna kommer de att göra samma sak på andra tidningar. Jag ser det som en skandal om Journalistförbundet viker sig i denna fråga, säger Lennart Rehnman och undrar om det juridiskt håller att man sparkar fotografer och anlitar frilansar.
Sätter inte journalisterna ner foten nu fruktar Lennart Rehnman att nästa grupp som kan kastas ut från tidningarna är redigerare.
Hyttfors: “Jag såg ingen annan utväg”
Stefan Hyttfors, Expressens, GTs och Kvällspostens bildchef, har fått skarp kritik av sina kollegor för att han stött tidningsledningens förslag att lägga ner bildredaktionerna. Han menar att mycket bygger på missförstånd eftersom vissa tidningar framställt det som om han hade ingått i ledningen och varit med om att ta beslutet.
– Vi har extrema sparkrav. Jag såg ingen annan möjlighet än att gå med på ledningens krav på en avveckling av bildredaktionerna och att anlita frilans. Det gick inte att skäras i en redan sargad och dränerad avdelning och samtidigt bibehålla en hög kvalitet, säger Stefan Hyttfors.
Han får dock inget medhåll av en majoritet av fotograferna på Expressen, GT och Kvällsposten.
– För att det skall bli bra bildjournalistik måste vi ha anställda fotografer som jobbar ihop med reportrarna på redaktionerna. Det är enda sättet att stärka bildjournalistiken. Bilden är en kvällstidnings själ och hjärta. Jag har svårt att se hur bildjournalistiken skulle bli bättre för att jobben läggs ut på frilansar, säger Susanne Lindén som anser att reportrar, fotografer och redigerar skall jobba intimt tillsammans för att det skall bli ett bra jobb.
Assur positiv till avvecklingen
Expressens tidigare stjärnfotograf Jens Assur har en annan uppfattning än många av sina kollegor. Han anser att en avveckling av bildredaktionen kan få positiva effekter på lång sikt.
– Men det hänger på om Expressen har en strategi för hur man vill utveckla en modern bildjournalistik. Många av Expressens fotografer är pressfotografer. Vad tidningen behöver är fotojournalister som tar ett journalistiskt ansvar.
– Istället för att hålla sig med anställda fotografer kan Expressen kontraktera fotografer som tilldelas specifika ansvarsområden att bevaka vilket ger dem specialkompetens. Flera av världens ledande bildtidningar som Time och Stern arbetar på det här sättet och har inga anställda fotografer.
pj@sjf.se
sw@sjf.se