Guld för grävarmöda
PRIS Grävande journalister belönade i år lagarbete med ett flertal Guldspadar.
PRIS Grävande journalister belönade i år lagarbete med ett flertal Guldspadar.
Dagstidningar över 100 000 i upplaga: Olle Lönnaeus och Erik Magnusson på Sydsvenskan för serien Malmös val. Motiveringen lyder: ”Skildrade och avslöjade inför valet 1998 med omfattande research och begåvad analys konsekvenserna av malmöpolitikernas beslut under den gångna mandatperioden. Föredömlig politisk journalistik som gav allmänheten möjlighet att utöva sina medborgerliga rättigheter grundade på kunskap.”
Dagstidningar med upplaga under 100 000: Caspar Opitz, Mikael Sönne och Håkan Wasén, Östgöta Correspondenten, för en artikelserie om affärsmannen Albert Walter. Motivering: ”En spännande serie artiklar som startade i en rutinkontroll i kommundiariet. Ett väl fungerande redaktionellt lagarbete avslöjade en oseriös konsult, som med tomma löften om tusentals nya jobb lyckades föra kommunpolitikerna bakom ljuset”.
Radio: Björn Häger och Daniel Värjö, Dagens Eko, för en granskning av KK-stiftelsen. Motivering: ” Väsentliga avslöjanden i lättillgänglig form om vårdslös och egenmäktig hantering av löntagarfondspengar. VD fick avgå, konsulter återbetala arvoden. Kvalificerad research, som lades ut på Ekots hemsida.”
TV: Johan Brånstad och Hannes Råstam på Striptease. Motivering: ”Ett ytterst välbelagt avslöjande av hur tusentals psykiskt sjuka, alkoholister och för våldsbrott dömda personer innehar vapenlicens utan att samhället ingriper. TV-mediets pedagogiska och formmässiga möjligheter skickligt tillvaratagna.”
Arbetsledarpriset Den Gyllene Dynamon: Sanna Kilner, Göteborgs-Posten, ”För hennes långsiktiga, medvetna och drivande arbete att stärka sin researchavdelnings resurser. För hennes sätt att främja grävande journalistik och fördjupning. För hennes uppmuntrande inställning till utbildning och fortbildning.”
Hedersomnämnande: Anders Steinvall, Dagens Nyheter, i klassen dagstidningar över 100 000 i upplaga, för artikelserien Drömmen tog deras liv. Bengt Bergsmark, Kommunalarbetaren, i tidskriftsklassen för journalistik om Den svenska efterkrigsmodellen. Anita Jekander och Tonchi Percan, SVT/Dokument inifrån, för programmet Cigarettkriget.
Det lite större journalistpriset: Katarina Gunnarsson, Sveriges Radios P3, för att hon ”…genom sina reportage i Folkradion och partiledarintervjuer i P3 inför valet -98 fokuserat på unga, tjejer och invandrare. Det här är stora grupper som har svårt att höras i debatten . Katarina Gunnarssons direkta tilltal väcker intresse för politik och samhällsfrågor.Gunnarsson gör angelägen journalistik från ett ungt perspektiv – radio som berör och upprör.”