Stående galamiddag på årets Gräv
550 personer är anmälda till årets Grävseminarium i Gävle. Guldspademiddagen den 23 mars kommer att kräva uthålliga ben.
– Anmälningarna ligger i nivå med vad vi hoppats på och räknat med. Men det finns utrymme för fler, säger Joanna Wågström, en av två Grävgeneraler.
Programmet är klart, och igår stod det klart att årets invigningstalare, AP-journalisterna Lori Hinnant och Vasilisa Stepanenko, fick en Oscar för bästa dokumentär: 20 dagar i Mariupol, regisserad av AP-reportern Mstyslav Tjernov.
– Det känns superhäftigt att vi landade en bokning av våra keynotes, som sen gick och hämtade en Oscar.
Något som blir annorlunda på årets Gräv är att Guldspadegalan blir en stående tillställning.
– Lokalerna gör det inte möjligt att ha en traditionell sittande långbordsmiddag med prisutdelning parallellt, säger Joanna Wågström.
Prisutdelningen kommer att ske i den stora konsertsalen före själva middagen, som blir till stående bord i Konserthusets restaurangdel.
– Det kommer att vara en annorlunda Guldspademiddag, men vi tror att det kommer att bli jättebra. Man kan röra sig i lokalen, prata med olika människor, säger Joanna Wågström.
Grävseminariet är en bärande del i Föreningen grävande journalisters ekonomi. Varje Gräv drar in runt en halv miljon kronor till föreningen, enligt FGJ-ordföranden Ulla Sätereie.
Det är skälet till att även de Guldspadenominerade måste betala seminariebiljett (5 500 kronor för den som blir medlem, annars 11 000 kronor) för sin närvaro på seminariet. Detta trots att de förväntas hålla en föreläsning.
– De förväntas presentera sitt nominerade jobb, korrigerar Ulla Sätereie.
– De flesta som är nominerade har en arbetsgivare som är stolt och som kan betala, fortsätter hon.
Finns det inte en risk att små redaktioner och förlag, eller frilansar, avstår från att nominera eftersom man inte har råd?
– Vi önskar att vi kunde betala för de nominerade. Men det är 70 personer – 350 000 kronor. Det skulle äta upp merparten av vinsten, säger Ulla Sätereie.
Hon hänvisar till att det finns ett tiotal stipendier som den som inte har en tillräckligt ekonomiskt stark arbetsgivare i ryggen kan söka. Det har sällan varit hård konkurrens om dem, enligt Ulla Sätereie.
Med färre kategorier skulle föreningen lättare kunna betala seminarieavgiften. Men det finns ett värde i att dela ut priser i hela åtta olika kategorier, menar Sätereie.
– Det blir orättvist om de minsta lokaltidningarna ska tävla med Uppdrag granskning. Och vi tror att Guldspadenomineringar och prisutdelningar bidrar till den höga nivå och stora produktion av undersökande journalistik som görs i Sverige. För många redaktioner är det en levande grej att göra minst ett jobb per år som är tillräckligt bra för att nominera till Gräv.