Hägglund om public service-utredningen ”Det är inte helt enkelt att pricka rätt”
PS-utredningen Arbetet i public service-kommittén fortsätter – med målet att lämna över förslaget om bolagens framtid till kulturministern den 13 maj. – Det är säkert svårt i alla tider, men vi har särskilda ansträngningar nu, säger kommitténs ordföranden Göran Hägglund om uppgiften.
Som Journalisten tidigare rapporterat pågår arbetet i public service-kommittén in i det sista. Representanterna för de åtta riksdagspartierna har enligt uppgifter svårt att komma överens om finansieringen av framtidens public service. I torsdags förra veckan hade kommittén ett möte, som uppges vara det sista inplanerade. Det är oklart om de har kommit överens.
Kommittén har fått till den 30 april på sig, men utredningen kommer att lämnas över till kulturministern Parisa Liljestrand först den 13 maj, uppger ordföranden Göran Hägglund för Journalisten.
– Arbetet pågår fortfarande. Vi har enligt direktiven på oss till den 30 april, vilket är Valborgsmässoafton. Därefter följer första maj, veckan därpå är kort då det är Kristi himmelsfärd och det är ett statsbesök som ministern är upptagen med – men måndagen den 13 maj räknar vi med att få tid hos kulturministern för att lämna över utredningen, säger han.
Göran Hägglund vill inte gå in på hur förhandlingarna fortlöper.
– Detaljer om var vi befinner oss exakt kommer jag inte att lämna här och nu, vår uppgift är att till statsrådet lämna vår utredning när vi tycker att vi är färdiga med den, säger han.
Kommer ni att ha några fler möten före den 13 maj?
– Jag kommer inte att ge dig några hållpunkter i det här arbetet, säger Göran Hägglund.
Göran Hägglund utsågs till ordförande för kommittén som ska utreda framtiden för public service i februari 2023. Han säger att det är en grannlaga uppgift för ledamöterna.
– Det är säkert svårt i alla tider, men vi har särskilda ansträngningar nu med tanke på ekonomin och säkerhet och beredskap. Dessutom har vi en väldigt lång tillståndsperiod, aldrig tidigare har det varit ett så långt sändningstillstånd som det här, som ska gälla i åtta år, säger han och fortsätter:
– I en tid när vi inte vet vad en paprika kostar imorgon förväntas vi blicka framåt och säga hur stora resurser de här företagen ska ha 2033. Det ligger i sakens natur att det inte är helt enkelt att pricka rätt, utan man får göra en bedömning kring vad som är rimligt när det gäller medelstilldelning.
Det låter som att ni behöver göra någon form av avvägning?
– Ja, det är en hemskt lång period och det kommer att hända mycket som vi inte har en aning om nu. Det gäller både sådant som kan påverka ekonomin men också teknikutveckling och väldigt mycket annat.