Håkan Lindqvist: Lätt att förstå förbundets nej
Konflikten mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna är ett faktum. Trist att det behövde gå dithän, men när man ser det slutbud som medlarna lämnade är det lätt att förstå att förbundet sade nej.
Konflikten mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna är ett faktum. Trist att det behövde gå dithän, men när man ser det slutbud som medlarna lämnade är det lätt att förstå att förbundet sade nej.
Inte i någon av nyckelfrågorna – löner, anställningstrygghet och upphovsrätt – har medlarna presenterat en lösning som tillnärmelsevis tillgodoser förbundets krav.
Journalistkongressen 2005 gav förbundet ett tydligt uppdrag att kräva en höjning av de sämst betaldas löner. Då kan man naturligtvis inte nöja sig med medlarnas klena bud.
Förbundets krav är minst 25 000 kronor till journalister med minst 15 år i yrket. Budets lönepåslag är på i genomsnitt 600 kronor på tre år till journalister som är 45 år eller äldre. Tyvärr anges här inte erfarenhet som kriterium för lönesättning, utan ålder.
Konsekvenserna av en sådan regel blir märkliga. Journalister som sent kommit in i yrket skulle snabbt kunna komma upp till hyggliga löner medan lågavlönade journalister med många års erfarenhet missgynnas.
bryt
Arbetsgivarna torde frestas att hellre välja att anställa en ung journalist. Erfarenhet premieras inte.
En nackdel med förslaget är dessutom att pengarna fördelas ur en allmän pott, vilket leder till att satsningen på lågavlönade sker på kollegernas bekostnad.
Inte heller medlarnas förslag om hur upphovsrättsfrågorna ska lösas är godtagbart för Journalistförbundet. Erfarenheterna av att ta in en utomstående tredje part för att lösa tvister om upphovsrätten är inte goda. Exemplet med den tidigare tvistelösningsmekanismen PAR manar inte till efterföljd.
Det hör till att parterna i konfliktlägen förgrovar sin retorik och spetsar till formuleringar. Sådant får man tåla.
Men att – som TUs företrädare i en debattartikel hävdar – Journalistförbundet genom sina konfliktåtgärder ”attackerar yttrandefriheten” är att missbruka ett värdeladdat ord.
Förbundet och TU har traditionellt gemensamt kunnat hävda och värna yttrandefriheten gentemot såväl klåfingriga inhemska politiker som regimer som ignorerar mänskliga rättigheter och förföljer journalister och utgivare.
Att hävda att förbundet ”attackerar yttrandefriheten” när lagenlig åtgärd vidtas i en arbetsmarknadskonflikt är att devalvera innebörden i ordet ”yttrandefrihet”.
– – –
bryt
Än en gång har hot framförts mot svenska journalister. Chefredaktören för Folket i Norrköping, Christer Sandberg, har hotats efter att tidningen skrivit om personer som häktats som misstänkta för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Enligt Folkbladet har de häktade kopplingar till kriminella gäng.
Ledare för det kriminella gänget Original Gangsters krävde i telefonsamtal att Folkbladet skulle införa rättelser i fredagens tidning annars skulle Sandberg få ta konsekvenserna av detta. Vad som skulle hända fick han själv räkna ut.
Även Aftonbladet har den senaste tiden utsatts för upprepade hot.
Hoten ska inte nonchaleras. Övriga medier kan i solidaritet markera sitt stöd till hotade kolleger.
hl@journalisten.se