Gå direkt till textinnehållet

Han blir Ekots nya utrikeschef – ”Jag är uppfylld av hur vi låter”

Anders Pontara har arbetat i Ekots utrikesgrupp i 18 år, sedan 2014 som biträdande utrikeschef. ”Jag tror ingen blir förvånad om jag säger att jag inte planerar några dramatiska förändringar.”

Den 14 augusti tillträder Anders Pontara som Ekots utrikeschef efter Ginna Lindberg som till hösten blir korrespondent i Washington. Han har lång bakgrund inom Sveriges Radios utrikesgrupp, där han arbetat sedan 2005 i arbetsledande roller, senast som biträdande utrikeschef. Han har också jobbat på Ekot i flera andra roller och tidigare även vid Barometern, TV3 och Z Radio.  

Hur känns det?
– Roligt och spännande. Jag har varit biträdande utrikeschef ganska länge så jag har ganska bra koll på vad jobbet innebär, säger Anders Pontara.

Vilka dramatiska förändringar planerar du?
– Jag tror ingen blir förvånad om jag säger att jag inte planerar några dramatiska förändringar. Det beror på att vi har en organisation som på många sätt är rätt formerad, och som jag också har varit med om att ta fram. Sedan pågår det stora processer kring digital förflyttning på SR, och det kommer förstås att påverka oss i utrikesgruppen och det kommer förstås att innebära förändringar även för utrikesgruppen.

Annons Annons

Utrikesjournalistik har blivit hett det senaste året …
– Utrikesjournalistik har alltid varit hett.

Så klart, men kanske ännu hetare det senaste året?
– Jo, kriget i Ukraina har förstås fått ett jättestort fokus. Där har vi ställt om, bland annat bevakar vår tidigare Östersjökorre Lubna El-Shanti nu Ukraina på heltid och gör det väldigt skickligt. Vi har hållit flaggan högt och har haft flera korrar i Ukraina sedan krigsutbrottet. Det är oerhört viktigt att fortsätta att bevaka det som sker i Ukraina.

Vad ser du fram emot?
Jag uttrycker mig lite diplomatiskt och försiktigt nu eftersom jag inte ens har tillträtt tjänsten. Jag är uppfylld av hur vi låter, vårt berättande – att vi når fram till våra lyssnare. Det kommer att vara viktigt att vi har de goda berättarna i utrikesjournalistiken.

Hur viktig är SR för utrikesjournalistiken i Sverige?
– Otroligt viktig. Vi har det största korrenätverket i Norden och finns på alla kontinenter, och vi har också ämneskorrespondenter inom klimat, global hälsa och ungas perspektiv.

Vilket land är intressantast?
– Nu låter jag kanske så där diplomatisk igen och säger alla länder. Men det är sant. Jag är på djupet intresserad av hela världen. Jag lyssnar lika intresserat när våra korrar rapporterar från Latinamerika som från Afrika eller Asien.

Så … fokus på hela världen?
– Jag vet hur det låter, men så är det faktiskt. Sen är jag ju halvitalienare, så Italien ligger varmt om hjärtat.

Fler avsnitt