Gå direkt till textinnehållet
Alex Veitch.
Foto: RåFILM

Han kan få fängelse för att ha filmat en polisstation

Sedan en lagändring 2023 är det inte längre tillåtet för journalister vid grundlagsskyddade medier att fotografera eller filma skyddsobjekt, till exempel polisstationer. Nu åtalas dokumentärfilmaren Alex Veitch för att ha filmat en polisstation.

Journalisten har tidigare skrivit om grundlagsändringen, som både Journalistförbundet och Tidningsutgivarna (TU) varit starkt kritiska mot. Nu kommer det första åtalet. Det är dokumentärfilmaren Alex Veitch, medarbetare på filmkollektivet Råfilm, som åtalas för att ha filmat polisstationen i Solna i samband med arbetet med en dokumentärfilm.

– Jag jobbar med en dokumentärfilm som handlar om facklig organisering på en båt som gick mellan Stockholm och Åland i början av 2000-talet. En av de saker som hände i arbetsplatskonflikten var att arbetsgivaren ringde in polisen angående migrationsstatus. Polisen kom och hämtade en person och tog med denne till polisstationen i Solna. Det var den delen av berättelsen som jag tog klippbilder till i maj 2024, säger Alex Veitch.

Alex Veitch var i färd med att filma översiktsbilder av polishuset när en civilklädd person som legitimerade sig som polis dök upp.

– Jag filmade med min mobiltelefon, tog lite panoreringar. Efter att jag filmat längs staketet ser jag att det sitter en skylt där om kameraförbud, så jag står där lite villrådig och undrar vad jag ska göra. Då kommer det en civilklädd person och legitimerar sig som polis och säger att det jag gör är olagligt. Jag berättar att jag filmar för en dokumentärfilm.

Han säger att han trodde att de skulle lägga ner åtalet.

– Jag hade varit i kontakt med polisen tidigare samma dag när jag ringde och frågade om det var samma polisstation nu som tidigt 2000-tal, när handlingen i dokumentären utspelar sig. Jag pratade med två olika personer, och det var ingen som sa något om fotoförbud då.

Alex Veitch hade inte hört talas om att det skett en grundlagsändring som gällde detta.

– Jag har pratat med lite folk efteråt och de journalister som är knutna till större redaktioner, som SVT, de har pratat om det. Men för frilansare och dokumentärfilmare verkar grundlagsändringen vara okänd för många. Det är min bild av det.

Den civilklädda polisen bad om att få tillgång till materialet på telefonen.

– Jag tänkte att de raderar materialet och sedan är det över. De frågade också om stillbilder som var screenshots från Google Maps. Numera har de börjat maska bilder, men då låg det ute bilder på polisstationer på Google Maps.

I slutet av sommaren fick han veta att det skulle bli åtal.

– Jag begärde ett offentligt biträde under förhöret, men fick avslag på det. För någon vecka sedan ringde någon från Tingsrätten och frågade mig hur jag skulle göra med offentligt biträde, då visste jag inte att det hade gått vidare till åtal. Den 26 september är det förhandling i Solna Tingsrätt.

Straffet kan bli upp till ett års fängelse.

– Det är klart att det är superjobbigt för mig som individ, men det är också demokratifrågan som gör att det känns viktigt att prata om det. Det är ju något som påverkar hela samhället. Säg att det är en protest utanför en polisstation, ska man inte få filma det? Eller om det händer något runt en flygplats?

Om du hade använt dig av gamla, tidigare tagna bilder?

– Som jag förstår det får man använda gamla bilder.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler