Han skapade en databas för att hjälpa journalister att rapportera om EU
Frilansjournalisten Lasse Edfast tyckte att det var onödigt svårt att hitta information om EU-frågor. Nu har han skapat en sökbar databas där journalister via AI kan få fram sammanfattningar och tidslinjer för de frågor de vill rapportera om.
Lasse Edfast är frilansjournalist och jobbar främst med dokumentärer för radio och tv. Det var när han höll på att producera ett program om att renovera byggnader inom EU som tanken om en sökbar databas föddes.
– Jag satt verkligen fast för att det var svårt att hitta information. Jag åkte till och med till Bryssel men det var fortfarande svårt att hitta rätt. På vägen hem från Bryssel, hösten 2023, började jag bygga databasen. EU gör det så svårt, och tycker samtidigt att vi journalister är dåliga på att rapportera. Svenska riksdagen är en dröm när det gäller att hitta rätt information.
Han förklarar hur sökverktyget fungerar:
– Om jag vet att EU håller på att certifiera koldioxidinlagring, så kan jag skriva det i sökfältet, då får jag en sammanfattning där jag får veta när det har varit aktuellt de senaste åren, jag får lagförslagstexten och andra dokument i EU som handlar om certifiering av koldioxidinlagring.
Man kan då klicka sig in på de dokument man är intresserad av, men får också ett slags diarienummer man kan söka på.
– Då går boten till olika sidor i det stora EU-maskineriet och hämtar upp de olika dokumenten i en tidslinje i ärendet och sammanfattar förslaget. Sedan går den vidare till nästa och visar vad som har debatterats och där kan man klicka om man vill veta vad de olika partierna tyckte om frågorna. Har budgetgruppen skrivit något får man upp det till exempel. Man kan skriva processens nummer eller dokumentets nummer.
Man kan sedan fortsätta chatta om detta, som med Chat-GPT och då är knepet att försöka få AI att hålla sig till vissa fakta som man ger den.
– Frågar vi Chat-GPT kan vi få lite grann vad som helst till svar. Det som skiljer den här boten från Chat-GPT är att jag har lagt in tusentals EU-dokument i en databas, och det är från de dokumenten som fakta till svaren hämtas från. Det är en vektordatabas, då behöver man inte ha rätt sökord utan den fattar till exempel att koldioxidinlagring är ungefär samma sak som koldioxidinfångning, den kommer att ge träff på båda.
För att vara så transparent som möjligt går det också att se hur informationen plockats fram, till exempel att en fråga skickades till en AI-agent men omformulerades för att få fram mer information.
Han har sammanfattat alla dokument han laddat ner för att träffarna ska bli bättre.
– Det har tagit tid. Jag har en jättestor dator i min källare som långsamt tuggar sig igenom det. Nu kanske det finns cirka 30 000 dokument där. EU har också egna sammanfattningar på ämnesområden, de är drygt 7 000 stycken sammanfattningar, de ligger också där. Jag har också tagit alla IPCC-rapporter och lagt till på artikelnivå. Om jag då till exempel söker på koldioxidinfångning så får jag också med vad IPCC säger, eftersom det handlar om klimat. Det märks förmodligen att det är en klimatjournalist som gjort det här, säger han.
Han säger att han främst skapat verktyget för att journalister ska ha nytta av det, och att det kanske kan komma till extra nytta inför EU-valet i juni.
– Jag tjänar inte något på detta ekonomiskt. Jag är ganska dålig på nyhetsjournalistik själv så jag har gjort det för att journalister ska kunna rapportera om EU på ett lättare och kanske bättre sätt. Jag har säkert lagt runt 200 timmar på att göra databasen. Jag brukar göra det på kvällarna, jag tycker att det är lite skönt att kunna göra något parallellt när man sitter och redigerar dokumentärer, om jag gör en uppdatering så syns det direkt. En dokumentär kan ta flera år.
Han har sysslat med programmering förut, också det för journalistiska uppgifter, och nu föreläser han om AI parallellt med sitt frilansande. Han ska inom kort hålla en AI-kurs på Fojo där deltagarna ska lära sig göra liknande saker men i mindre skala.
– Jag kunde ingenting om AI innan jag började, men tycker att det är spännande. Jag tror att många kan göra det här. Jag ska lära ut grunderna.
Nyhetssajten EU Observer är med och testar hans databas just nu.
– Men de är ju redan duktiga på EU, egentligen vill jag veta vad folk som är dåliga på EU vill ha. Det här är ett projekt under utveckling. Det vore fantastiskt kul om folk hittar dit och också kan ge tips om vad som skulle kunna bli bättre. Nu är den gjord så som jag skulle vilja ha tjänsten.