Hanna Stjärne om strömhoppen från SVT-ledningen
Fem av åtta har lämnat SVTs ledningsgrupp de senaste tre åren. Vd Hanna Stjärne menar att det finns naturliga skäl till avhoppen och avfärdar påståenden om konflikter i ledningen.
Beskedet häromveckan att Jan Helin och Andreas Bedinger lämnar SVT har väckt frågor internt i bolaget. I sociala medier har flera SVT-profiler dragit slutsatsen att skälet till att Jan Helin slutar är omorganisationen som vd Hanna Stjärne genomförde i maj, där Anne Lagercrantz tillträdde en nyinrättad roll som vice vd.
Helin och Bedinger har i intervjuer med Journalisten uppgett att omorganisationen inte har varit avgörande eller vidkommande för deras beslut att lämna SVT.
Helin och Bedinger är inte ensamma om att söka sig bort från SVT eller dess högsta ledning på senare tid. Sedan våren 2020 har fem av åtta lämnat eller meddelat att de ska lämna ledningsgruppen:
- Programdirektören Jan Helin, som anställdes på SVT 2016 och slutar i oktober 2023.
- Divisionschefen Andreas Bedinger, som anställdes 2003 och slutar i februari 2024.
- Ekonomidirektören Peter de Verdier, som anställdes 2017 och slutade 2022.
- HR-direktören och kommunikationschefen Sabina Rasiwala, som anställdes 2013 och slutade 2022.
- Strategichefen Henrik Selin, som anställdes 2019 och lämnade ledningsgruppen 2020 för att i stället arbeta som omvärldsanalytiker på SVTs strategiavdelning.
Hanna Stjärne, som tillträdde som SVTs vd i januari 2015, uppfattar avhoppen från ledningsgruppen som naturliga:
– Det här är väldigt duktiga personer som har gått till bra jobb på andra ställen. De är uppskattade och har gjort ett jättebra jobb på SVT. Några har varit länge på SVT och har varit sugna på att se sig an efter något annat över tid. Det är naturligt att man ser sig om efter andra jobb så småningom, säger Hanna Stjärne till Journalisten.
Flera medarbetare på SVT verkar tro att Jan Helins avhopp handlar om omorganisationen som du gjorde i ledningsgruppen i maj. Har du några tankar kring det?
– Själva förändringen som vi gjorde i våras handlar mycket om det nya läge som hela Sverige befinner sig i och som påverkar SVT också. Vi har ett helt nytt säkerhetsläge. Det blev väldigt tydligt första veckan sedan Rysslands attack på Ukraina. Vi har alltid jobbat mycket med säkerhetsberedskap på SVT, men väldigt mycket sedan dess. Det var en av grunderna till att jag valde att förändra ledningen i våras. Det handlade om att den typen av frågor behövde ha en permanent plats i företagsledningen; vi kan ju inte se att det här kommer att gå ner över tid. Sen var det också så att många i företagsledningen hade väldigt mycket att göra. Jag har börjat titta på utvecklingen över tid, hur ser den ut, vilka områden kommer att växa framöver och vilka förändringar som behövde göras.
Såvitt du vet har omorganisationen alltså inte påverkat Jan Helins beslut att sluta?
– Under en period hade Janne ansvar för både de digitala utvecklarna och för nyheter och flera andra publicistiska områden på SVT. Det var ju också därför jag rekryterade honom en gång i tiden, att jag vet att han är väldigt duktig på båda de här områdena. Men över tid så skulle det vara väldigt svårt att ha ansvar för båda två, så en sak som jag gjorde i våras var att dela på de två. Och Janne och jag har jobbat tätt i sju år. Vi sitter i rummen intill varandra och har bollat jättemycket och har väldigt lika syn också i grunden kring hur SVT ska utvecklas digitalt och vad vi vill publicistiskt.
Hanna Stjärne, SVTs vd. Foto: Tor Johnsson
Har det funnits någon konflikt i ledningsgruppen?
– I alla ledningsgrupper är folk ibland osams om olika saker. De tycker olika, kommer in med olika utgångspunkter och kan olika saker. Det är själva grejen med en ledningsgrupp, att man ska få ihop alla de här perspektiven. Jag vill jobba med starka personer som ger uttryck för vad de ser och vad de tycker, som lyssnar på varandra och som sen hittar den bästa lösningen tillsammans.
– Om man alltid är helt överens om allting i en ledningsgrupp då är det stor risk att man missar kloka idéer. Det är klart att vi har diskussioner i SVTs företagsledning, precis som i alla andra bolag. Jag tror att ett bolag där man inte har starka diskussioner riskerar att bli så mycket mer slätstruket.
Har det lett till konflikter i ledningen?
– Det är klart att det är saker som vi i ledningsgruppen tycker olika om. Ett tydligt exempel är ju ekonomi. Jag tror att alla skulle vilja ha större budget men sammantaget måste vi titta på vad vi tror blir bäst för SVT och lägga ihop alla perspektiv. Precis som i alla andra bolag. ”Vad är bäst för bolaget?” Det är jobbet, säger Hanna Stjärne.