HD slår fast dom om människosmuggling
Även Högsta domstolen anser att SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två kollegor gjorde sig skyldiga till människosmuggling när de hjälpte en syrisk pojke ta sig till Sverige. UPPDATERAD
Det var 2014 under inspelningen av dokumentärserien Fosterland som SVT-journalisten Fredrik Önnevall, fotografen Clas Elofsson och en tolk mötte en då 15-årig flyktingpojke från Syrien som bad dem hjälpa honom att ta sig från Grekland till Sverige, vilket de gjorde.
SVT-teamet polisanmäldes för människosmuggling av en privatperson efter att dokumentärserien Fosterland visats i SVT 2015. Tingsrätt och hovrätt dömde dem till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst för människosmuggling.
Nu döms de tre SVT-medarbetarna av Högsta domstolen till villkorligt och 40 dagsböter, alltså en mildare påföljd.
– Jag hade förberett mig på alla möjliga utgångar, det här rubbar inte marken jag går på. Det glädjande är att HD väljer att ändra påföljden, det är en viktig signal att de tittar på handlingen i sig och ser att om man hjälper ett barn i en nödsituation så bör det dömas mildare, säger Fredrik Önnevall till Journalisten.
Försvaret har lyft fram det humanitära undantaget i lagen om människosmuggling, men det nämner inte HD uttryckligen.
– Däremot vet de ju omständigheterna i situationen, att det var ett barn som befann sig i en nödsituation som vi hjälpte för att han inte skulle behöva riskera livet, och att vi såklart inte tog betalt utan tvärtom kände oss nödgade att göra detta som medmänniskor. Det har de tagit till sig.
I ett pressmeddelande skriver HD att flyktingsmugglingen skedde ”av närmast humanitära skäl”, men betonar samtidigt att transporten från Grekland till Sverige gick genom flera länder där pojken hade kunnat söka asyl. Viss planering skedde också under resans gång, betonar Högsta domstolen, som finner att flyktingsmugglingen ska bedömas som ett brott av normalgraden, inte som ringa brott.
Fredrik Önnevall är stolt över att de hjälpte pojken till Sverige och ångrar inte beslutet de tog.
Hur gick det för pojken sedan?
– Han ringer ofta och berättar hur han mår, han pratar jättebra svenska idag. Det var aldrig något tvivel om att han skulle få vara här i Sverige, ganska omgående fick han uppehållstillstånd och kunde börja lära sig svenska. Nu kämpar han på och försöker skaffa sig en yrkesutbildning och komma in i ett vanligt liv. Det är härligt att se, säger Fredrik Önnevall.