Helle Klein om talet som alla snackar om: ”Responsen är överväldigande”
På Tidskriftsdagen höll Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein ett tal om hot och hat. Hon blev helt tagen av reaktionerna.
Helle Klein var tveksam in i det sista. Talet inför 350 journalister och medieanställda på Cirkus i Stockholm under Tidskriftsdagen i onsdags skulle handla om hat och hot mot journalister. Hon har deltagit i mängder av seminarier och föreläsningar i ämnet, utbildat poliser och folkbildare. Hon har använt undersökningar och rapporter som pekar på hur omfattande problemet är.
Men hon hade aldrig använt sig själv, inte på det här sättet; berättat om sin egen situation – personligt, privat.
– Jag ville verkligen berätta hur jag har haft det och fortfarande har det, för andra i branschen. Att tala inför journalister är också svårt, de är som du vet en kräsen publik, och jag ville berätta något som berör, säger Helle Klein.
– Samtidigt ville jag ta ansvar. Som ordförande i Sveriges Tidskrifter ville jag prata direkt med andra drabbade i vår bransch och säga: ”Jag vet hur det är. Du är inte ensam.” För dem som inte vet hur det är ville jag att det skulle vara en väckarklocka. Men jag var väldigt, väldigt kluven till att berätta om hur hoten och hatet mot mig ser ut, hur de påverkar mig.
Hon vill inte att talet ska spridas, men Journalisten har tagit del av det, på plats i onsdags och har också fått läsa det förskrivna talet.
– På Tidskriftsdagen kände jag att jag befann mig i ett tryggt sammanhang. Men om talet får spridning på nätet så kommer det att leda till reaktioner som jag inte vill ha.
I talet berättade Helle Klein att hon utsatts för fysiskt våld, bland annat att en man försökt knuffa ner henne framför ett tunnelbanetåg. Hon berättade att den nazist som i oktober 2021 dömdes i hovrätten till sex månaders fängelse för ofredande mot henne greps bara en månad efter att domen fallit, för brott mot knivlagen. Gripandet skedde intill Storkyrkan i Stockholm där Helle Klein höll i ett boksamtal.
Hon berättade om ”den ständiga rädslan”.
”Hatet sätter sig i kroppen. Och i själen”, sade hon.
Talet fick stående ovationer.
– Jag såg att nästan alla i publiken satt och grät. Jag blev helt tagen, säger Helle Klein.
Hur kändes det?
– Jag har faktiskt aldrig varit med om en så överväldigande respons som efter det här talet. Unga tjejer från modemagasin kom fram och berättade att de blivit utsatta för hat och hot. Folk har hört av sig till mig efteråt. Jag får fortfarande mejl om talet.