Gå direkt till textinnehållet

Hemarbete fortsätter på mediearbetsplatser

Journalisten frågade fyra mediechefer hur många covid-19-fall de har på redaktionerna och hur personalen skyddas. Hemarbete för dem som har möjlighet är fortfarande vanligt på deras redaktioner.

1. Hur många har fått covid-19 på din redaktion?
2. Hur skyddar ni personalen?

Robert Jonsson, vd, LO Mediehus:
1. – Totalt fem personer som jag känner till. De fallen kom i våras och så vitt jag vet har vi inte haft något fall under hösten.
2. – Vi jobbar hemifrån i stor utsträckning, vi undviker kollektivtrafik och när vi gör arbetsresor använder vi bil, bland annat hyrbil. På de möten som vi måste ha försöker vi vara få på plats.

Lina Modin, administrativ redaktionschef, Expressen:
1. – Ett mindre antal. Alla som får symtom erbjuds test via företaget.
2. – Alla utom de som arbetar med nyhets-tv eller vid vår breaking news-desk jobbar hemifrån sedan mars. På redaktionen har vi glesat ut och utökat städningen. Gäster i våra dagliga tv-sändningar medverkar via länk. Vi avstår i vissa lägen att bevaka på plats.

Annons Annons

Kalle Sandhammar, chefredaktör, Upsala Nya Tidning:
1. – Det kan jag inte svara på.
2. – Massor av åtgärder. Skärpta regler för hur man vistas i lokalen och utför arbetet. Hög informationstakt. Avgränsningar och skyltar. Förstärkt städning. Samt att ett antal medarbetare jobbar hemifrån. Med mera. Reglerna förändras allt eftersom, i takt med smittspridningens utveckling och nya direktiv från myndigheter.

Anne Lagercrantz, divisionschef, SVT Nyheter och sport:
1. – Riksnyheterna har just nu sex av cirka 300 medarbetare med konstaterad covid. Ytterligare två väntar på provsvar. Vi har också och har haft sjuka medarbetare på andra redaktioner.  
2. – Hemarbete i den mån det är möjligt, extra städning och desinficering av ytor, glesare placeringar på redaktionerna, teamsmöten hellre än fysiska möten och färre resor mellan redaktionerna.

Fler avsnitt