Gå direkt till textinnehållet
Svenska Dagbladet.
Foto: Tor Johnsson

SvD avpublicerar artikel – hemmafrun var högerextremist

I ett långt personporträtt intervjuades en influencer som förespråkade ett hemmafruideal. Det som inte nämndes i texten är att hon tidigare åtalats för hets mot folkgrupp.

En 26-årig trebarnsmor berättade i ett personporträtt i SvD, som publicerades idag på sajten, om sin livsstil som hemmafru. Sedan sex år tillbaka har hon varit hemma med familjens tre barn, får SvDs läsare veta. Texten är en del av en artikelserie i SvD som handlar om ett nytt hemmafruideal och den så kallade ”soft girl”-trenden.

Det som inte framkommer är att hon tidigare åtalats för hets mot folkgrupp efter att på sociala medier spridit bilder på hakkors som hon pysslat på exempelvis väskor och kransar. Läsarna får heller inte veta att hennes man varit ansvarig utgivare för den nazistiska sajten Nordfront, och dömts för yttranden som gjorts på sajten under hans ledning.

Det avslöjades av X-kontot Garm, som kallar sig själva för ett antifascistiskt researchmagasin, några timmar efter publiceringen.

Annons Annons

Artikeln är nu borttagen från SvDs sajt. I ett inlägg på X skriver SvD:

”Hej, vi har insett att vi missat en viktig aspekt av historien i vår research. Tack för att du uppmärksammar oss på detta! Artikeln är nu avpublicerad. Vi beklagar.”

Kvinnan var tidigare aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, och det finns bilder på henne från den tiden på internet. Hon har dock bytt efternamn efter att hon gift sig och en sökning på hennes nuvarande namn ger inga träffar som kan kopplas till extremism.

SvDs redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare Daniel Kederstedt skriver i ett sms att det inte finns några planer på att återpublicera artikeln med informationen om hennes politiska bakgrund som tillägg.

”Efter att flera läsare uppmärksammat oss på en viktig aspekt som missats i vår research har vi fördjupat vårt arbete. Denna fördjupning visade att det finns en relevant bakgrund i högerextrema miljöer som förändrar intervjuns sammanhang”, skriver han.

Borde ni inte ha gjort den researchen innan ni publicerade?

”Jo, absolut. Det är relevant information vi borde ha upptäckt och vi ser nu till att lära oss av detta.”

 

Fler avsnitt
Fler videos