Henrik Evertsson och juryn för Stora journalistpriset utsedda till Årets förvillare
Henrik Evertssons Estoniadokumentär belönades med Stora journalistpriset 2020. Nu utses Evertsson och juryn som gav honom priset till Årets förvillare 2021 av föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Priset för Årets förvillare 2021 delas mellan journalisten Henrik Evertsson för dokumentärserien Estonia – Fyndet som ändrar allt och juryn för Stora Journalistpriset 2020 för utnämningen av densamma till Årets avslöjande 2020.
”Priset tilldelas dessa kandidater för att till en bred allmänhet lyft fram och legitimerat konspirationsteorier kring Estoniakatastrofen”, skriver föreningen Vetenskap och Folkbildning i sin motivering och menar att Evertsson ”underlåtit att förhålla sig till journalistiska grundpelare som ärlighet, evidens och relevans”.
Vetenskap och Folkbildning menar att Stora journalistprisets jury ”bidragit till att legitimera konspirationsteorier, släta över gravfridsbrott, underminera förtroendet för myndigheter samt skada allmänhetens generella relation till fakta, kunskap och journalistik”.
– Henrik Evertssons dokumentär är ett konspiratoriskt hopklipp som, förutom att förvilla, även har gjort många anhöriga illa och försvårat deras sorgearbete. Att Evertsson applåderades av Stora journalistprisjuryn och tilldelas priset Årets avslöjande är ofattbart, säger Vetenskap och Folkbildnings ordförande Pontus Böckman i en kommentar.
Henrik Evertsson slår tillbaka mot anklagelserna i Expressen:
”Det är väldigt hårda påståenden och svulstiga ord. Det ena går längre än det andra. Det hade varit lättare att bemöta om de hade gett några exempel”, säger Henrik Evertsson till Expressen, och fortsätter:
”Det viktigaste är att göra en god journalistisk granskning som står sig och jag anser att den gör det. Haverikommissionerna i Estland, Sverige och Finland har ansett att information som kommit till kännedom genom vårt journalistiska arbete är av sådan betydelse att de önskar genomföra nya tekniska undersökningar vid vraket.”
Juryn som utsåg Evertsson till vinnare bestod av tolv namnkunniga journalister, bland dem Charlotta Friborg, programchef på SVT Riksnyheterna, Christer El-Mochantaf, chefredaktör på GT, Unn Edberg, chefredaktör på Vi, Patrik Hadenius, förlagschef på Norstedts, Jörgen Huitfeldt, chefredaktör för Tidningen Kvartal och frilansjournalisten Jack Werner som utsågs till Årets folkbildare 2013 av Vetenskap & Folkbildning för sitt arbete med Viralgranskaren i Metro.
Jonas Bonnier, ordförande i Stora journalistpriset säger till Dagens Nyheter att det under debatten som följde på prisutdelningen 2020 inte framkom någonting i sak som inte den dåvarande juryn hade beaktat.
”Därav har inte heller Stora journalistpriset något nytt att säga i frågan”, säger Jonas Bonnier till DN.
Patrik Oksanen, frilansjournalist och medarbetare på tankesmedjan Frivärld, uppmanar i en debattartikel i Expressen Stora journalistpriset att ta tillbaka priset från Evertsson:
”Att Stora journalistpriset får skampriset Årets förvillare borde leda till att beslutet om Årets avslöjande 2020 omprövas”, skriver Oksanen.
Det är inte första gången Årets förvillare tilldelas journalister. Tidigare har bland andra TV4 Nyhetsmorgon, SvDs Idag-redaktion, P3 Nyhetsguiden och Kaliber i P1 fått antipriset – för påstådda falska uppgifter eller pseudovetenskapliga påståenden.
Priset Årets folkbildare 2021 tilldelas samtidigt Maria Ahlsén och Jessica Norrbom för arbetet med boken och podcasten Frisk utan flum, samt Jacob Gudiol, författare och debattör inom träning och hälsa.
Fakta
Vetenskap och Folkbildnings utmärkelser
Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) grundades 1982 och är en ideell förening som har till uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. Särskilt tar föreningen som sin uppgift att i en fri opinionsbildning bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt.
Till Årets folkbildare kan den utses som i Sverige under året bidragit till det mödosamma och långsiktiga arbetet med att göra vetenskapens metoder och resultat kända för en större allmänhet. Särskild vikt ska fästas vid insatser för att skapa förståelse för vetenskapens begränsningar och för behovet av kritiskt tänkande inom vetenskapen.
Till Årets förvillare kan den utses som i Sverige under året, frivilligt eller av grov oaktsamhet, bidragit till att skapa förvirring och oklarhet om vetenskapens metoder och resultat. Särskild vikt ska fästas vid insatser för att främja auktoritetstro och en okritisk inställning till sådant som sägs i vetenskapens namn.