Hon blev inlasad när NA valde att inte använda kryphålet i Las
Många av Bonnier News redaktioner placerar bemanningsanställda i karens för att slippa lasa in när Marieberg Media upphör på måndag. Men på Nerikes Allehanda valde arbetsgivaren att inte använda kryphålet i lagen.
– Det är egentligen frustrerande att man ska bli glad för en inlasning efter att ha jobbat på samma redaktion i över tre år, säger Ida Vaske, reporter på Nerikes Allehanda.
Hon är en av ett fåtal journalister som lasats in på sin redaktion efter att Bonnier News Local slutade anlita det interna bemanningsföretaget Marieberg Media i september.
– Det är klart att man blir glad över att arbetsgivaren uppskattar en och vill ha en kvar. Samtidigt väger en visstidsanställning inte upp det jag förlorade när jag blev av med min tillsvidareanställning på Marieberg Media.
Ida Vaske var tidigare ordförande i journalistklubben på Marieberg Media, och vet därför hur det har gått för många av de som blev av med jobbet.
– Många av dem funderar på att lämna branschen, och några har gjort det. Jag har också funderat mycket på det men jag trivs bra på NA, och att jag fick med min Las-tid var avgörande för att jag valde att vara kvar. Min bild är att det finns behov av mig här och förhoppningsvis kan jag bli fast anställd så småningom.
Så funkar Las-karusellen
Enligt Lagen om anställningsskydd (Las) har en arbetstagare som slutat företrädesrätt till återanställning om hen har varit anställd sammanlagt mer än tolv månader under de senaste tre åren, så kallad ”inlasning”.
En journalist som har arbetat mer än tolv månader på ett bolag ska därför ges företräde till alla redaktionella tjänster som hen är kvalificerad för, inklusive vikariat, som uppstår på driftsenheten där hen arbetat.
Företrädesrätten gäller i nio månader efter sista anställningsdagen.
Många svenska medieföretag har satt i system att undvika inlasningar genom att erbjuda vikariat i högst elva månader, och därefter placera journalisten i karantän i två år – den så kallade ”Las-karusellen”, som medfört att många journalister i åratal går från vikariat till vikariat utan att få en tillsvidareanställning någonstans.
I Las finns en särskild regel när det gäller företrädesrätt mellan företag inom samma koncern (Las 3 §):
”En arbetstagare som byter anställning genom att övergå från en arbetsgivare till en annan får i den senare anställningen tillgodoräkna sig också tiden i den förra, om arbetsgivarna vid tidpunkten för övergången tillhör samma koncern.”
Trots att många av de som sades upp från Marieberg Media i september jobbar kvar inom Bonnier News är få inlasade. Det beror på att koncernen utnyttjat ett kryphål i lagen.
Enligt Lagen om anställningsskydd (Las) får en arbetstagare som byter anställning mellan två bolag i samma koncern tillgodoräkna sig anställningstiden hos den förra arbetsgivaren när det gäller beräkningen av företrädesrätt till återanställning, så kallad ”inlasning”. Men det kräver att det handlar om en direkt övergång mellan arbetsgivarna i koncernen, utan uppehåll mellan anställningarna – om det finns ett uppehåll mellan anställningarna förlorar arbetstagaren hela sin Las-tid. Det är vad som hände många tidigare mariebergare i september.
Journalisten har tagit del av information som visar att kryphålet i lagen utnyttjades systematiskt när Bonnier News Locals 50 lokaltidningsredaktioner slutade anlita Marieberg Media i höstas. Många av de uppsagda journalisterna som erbjöds vikariat på BNLs redaktioner och hade arbetat i åratal placerades i två veckors karantän, eller ”karens”, innan de fick börja vikariera, i syfte att förhindra inlasningar.
I intern kommunikation varnades för att det skulle råda ”vikariebrist” under två veckor, vilket pekar på att det inte var behovet av arbetskraft som styrde bemanningen på flera av BNLs titlar i september, utan arbetsgivarens vilja att kringgå lagen.
Men på några titlar, däribland Nerikes Allehanda, valde arbetsgivaren att inte utnyttja kryphålet. Ida Vaske och flera tidigare bemanningsanställda fick börja jobba direkt och blev därmed inlasade.
– Det känns som ett systemfel i branschen när det inte är självklart att duktiga kollegor ska få möjlighet att vara kvar på sina redaktioner efter elva månader och två veckor, säger Ida Vaske.
För NAs chefredaktör Anders Nilsson var det aldrig aktuellt att införa en anställningskarens.
– Vi hade ett stort behov eftersom vi hade många vakanser. Vi tyckte att direktövergång var den bästa möjligheten att behålla flera medarbetare som vi tycker gör ett väldigt bra jobb. Det var inte någon stor grej för oss, säger Anders Nilsson.
Många andra redaktioner införde två veckors karens för att slippa lasa in. Varför gjorde inte ni det?
– För att vi tycker att vi har bra personal som jobbar här och vi ville att de skulle fortsätta. Ser vi att det finns bra medarbetare som vi vill ha kvar i organisationen, då ser vi till att de är kvar. Så kan man säga.
Fick ni problem med HR på Bonnier News centralt?
– Nej, det var inga konstigheter. Vi stämde av med HR förstås, men vi var i ett läge där vi var tvungna att göra så här för att reda ut vår personalsituation. Sen ser det säkert olika ut på olika titlar, säger Anders Nilsson.
På måndag lägger Bonnier News ned sitt bemanningsföretag Marieberg Media och alla anställda som arbetar på koncernens titlar i Stockholm är uppsagda. Många av journalisterna har erbjudits fortsatt visstidsanställning på redaktionerna där de arbetar som bemanningsanställda, fast först efter två veckors karens, och i några fall med lägre lön än de har idag.
De flesta av vikariekontrakten börjar därför att gälla den 27 januari, i stället för den 13 januari.