Hon fick drömjobbet på ZTV
Den ultima schablonbilden av ungas yrkesdrömmar är att alla vill bli programledare i ZTV. Jenny Rickardson fick drömjobbet. Hon försöker få unga att inse att programledare i ZTV inte är livets mål.
Den ultima schablonbilden av ungas yrkesdrömmar är att alla vill bli programledare i ZTV.
Jenny Rickardson fick drömjobbet. Hon försöker få unga att inse att programledare i ZTV inte är livets mål.
Jenny Rickardson, 23 år, är reporter och programledare i ZTV Nytt. Programmet består främst av underhållning men innehåller även nyheter av olika slag som berör ungdomar.
Lika eftertraktat som Jenny Rickardsons jobb är bland tonåringar, lika föraktat är det säkert bland många av kollegorna på finare redaktioner.
Men vad är näsrynkare att bry sig om när man vet vart man syftar. För Jenny verkar säker på sin sak: det hon gör är viktigt.
— Att jobba med nöjesjournalistik kan verka ytligt men jag vill fånga upp och lotsa unga människor åt rätt håll.
Varthän ska då lotsningen ske? Enligt Jenny åt något sunt håll, bort från droger och destruktivitet. Och gärna bort från det stora fönster som vetter mot ZTVs lokaler på Västmannagatan i Stockholm.
— När vi har kända popband i studion brukar en massa ungdomar trycka näsorna mot fönstret, berättar Jenny. Ofta är det samma personer, mest tjejer i 15-årsåldern, som står där.
—Det är något ledsamt över dem. Jag vill få dem att förstå att de duger som de är, att de inte behöver bli kändisar eller programledare i ZTV för att vara någon.
Helt klart behöver de vilsna unga själarna en ansvarsfull lots.
—Det är så hysteriskt ibland. För någon vecka sedan opererades Brian i Backstreet Boys för hjärtfel. Då kom det brev från unga tjejer som skrev att de ska ta livet av sig om gruppen splittras.
Men själv gör du ett program som puffar för en genomkommersiell kultur där de här idolerna skapas.
— Ja, men vi gör också seriösa grejor. Vi snackar inte om att tjejer måste vara smala. Gör vi intervjuer med popband försöker vi visa att de inte är så märkvärdiga. Vi kritiserar musikbranschen utan att för den skull servera moralkakor.
Jennys väg till yrket gick via hennes brorsas bästa kompis Anders Nunstedt, nöjesreporter på Expressen.
—När jag var liten tyckte jag att han var så cool och ville bli som han.
Hon läste tre år på programmet för medieproduktion i Kalmar, gjorde lumpen på Värnplikts-Nytt, och hamnade via Expressen på ZTV.
Att det skulle finnas något som utmärker ung journalistik i Sverige avfärdar Jenny.
— Vi är yngre men annars är det nog inte så mycket som skiljer.
Men hur är det då att vara programledare på ZTV? Motsvarar det den där drömbilden?
— Nej, knappast. Det är lika slitsamt som vilket annat journalistjobb som helst.