Hopp för långtidsvikarier Fast jobb på nyårsnatten?
Från och till sedan 1990 har Eva Bergengren varit vikarie på Hallands Nyheter. Efter årsskiftet har hon och många andra långtidsvikarier goda chanser att få fast jobb. Detta tack vare en ändring i las.
Från och till sedan 1990 har Eva Bergengren varit vikarie på Hallands Nyheter. Efter årsskiftet har hon och många andra långtidsvikarier goda chanser att få fast jobb. Detta tack vare en ändring i las.
Vid årsskiftet ändras reglerna i las, lagen om anställningsskydd. Den som har varit vikarie sammanlagt tre år under de senaste fem åren hos en och samma arbetsgivare kommer från första januari år 2000 att få fast jobb. Lagen tillämpas retroaktivt vilket innebär att vikariatsperioderna från 1995 och framåt ska summeras.
I perioder under snart ett decennium har Eva Bergengren hoppat mellan olika vikariat på Hallands Nyheter där hon tjänstgjort som reporter, redigerare och taltidningsjournalist. Sedan hösten 1995 är hon inlasad på tidningen men någon fast tjänst har det inte blivit.
– Ingen på tidningen har slutat och ledningen säger att vi är övertaliga. Nu ser det ut som jag äntligen får fast anställning.
Att gå som vikarie år efter år beskriver Eva som ”skitjobbigt”.
– I början av karriären är det väl OK att hoppa runt. Men nu är jag 40 år och har barn och hus. Att leva i en ständig osäkerhet inför framtiden kan vara ganska påfrestande.
– Även yrkesmässigt är det en nackdel. Stöter jag på något intressant ämne och vill göra en uppföljning några månader senare är det inte säkert att det går. Då kanske jag har fått byta till något annat vikariat och jobbar som redigerare.
Trots fördelarna för Evas egen del menar hon att den nya ändringen i las är ogenomtänkt.
– Arbetsgivarna vill ju inte tvingas skapa fler tjänster. Nu kommer de att bli ännu hårdare med att lasa ut vikarierna.
På Sveriges Radio räknar personalavdelningen med att mellan 35 och 70 journalistvikarier kommer att få fast jobb. På SVT säger man att ett tiotal personer berörs. SJF-representanter menar att dessa siffror är i underkant.
– Vi misstänker att vissa chefer på Sveriges Radio ändrat vikariers anställningsform från vikariat till projektanställning, detta för att komma under treårsgränsen, säger Witold Lanzenberg, vice ordförande i SJF-klubben på SR.
Han uppmanar vikarier som råkat ut för detta att ta kontakt med sitt fackliga ombud.
– Det råder stor okunnighet om lagen, både bland chefer och SJF-medlemmar, poängterar Witold Lanzenberg.
En risk med lagändringen är att den kan leda till uppsägningar. Låt oss säga att ett vikariat konverteras till en fast tjänst. Om den ordinarie anställde kommer tillbaka till sin tjänst kan arbetsgivaren hävda att det råder arbetsbrist och att en övertalig måste sägas upp.
Ändringen i las väntas få stora följder inom de flesta yrkeskårer. Inom till exempel Kommunals område beräknas 30 000 långtidsvikarier kunna övergå till fasta anställningar vid årsskiftet.
Men för vikarier inom just medie-branschen tillstöter en komplikation. Det här är bakgrunden:
Den som vikarierat sammanlagt minst tolv månader under en treårsperiod blir enligt de nuvarande reg-lerna inlasad och får företräde om ett nytt vikariat eller en tjänst på företaget blir vakant.
För att slippa vikarier med företräde ser arbetsgivarna till att lasa ut vikarierna, det vill säga att vikariatet avslutas innan tolvmånadersgränsen uppnås.
Det här är något som är specifikt för arbetsgivare inom mediebranschen. På de flesta andra håll låter man vikarierna lasas in.
För de flesta journalistvikarier medför de frekventa utlasningarna att de aldrig kommer att omfattas av de villkor som den nya lagen ställer upp, alltså att de ska ha lyckats hålla sig kvar på arbetsplatsen i sammanlagt tre år under den senaste femårsperioden.
Gösta Eklund, jurist på SJF, råder vikarierna att bevaka sina intressen.
– Visserligen är det arbetsgivarnas sak att hålla koll på om folk vikarierat så länge att de nu får rätt till en fast tjänst men vikarierna bör ändå själva räkna ihop sina vikariatstider.
FAKTA:
Den som vikarierat i tre år men inte har ett pågående vikariat på nyårsnatten år 2000 får vänta tills ett nytt vikariat dyker upp. När vikariatet tillträds blir det automatiskt en fast anställning.
Uppnås treårsgränsen under pågående vikariat så övergår vikariatet till fast anställning den dag gränsen uppnåtts.
Det är enbart vikariat som får räknas in i de tre åren, projektanställningar och liknande gäller inte.
Den som blivit inlasad har företrädesrätt till nya tjänster och vikariat den senaste anställningsmånaden och ytterligare nio månader. Därefter upphör företrädesrätten.
Mer information finns på SJFs webbplats www.sjf.se under rubriken ”medlemsservice”.