Hot direktsändes utanför Alkompis redaktion
Ett hot mot den arabiskspråkiga tidningen Alkompis direktsändes utanför tidningens redaktion i Sundbyberg via Tiktok. ”Det var väldigt stressande”, berättar chefredaktören Mahmoud Agha.
I samband med desinformationskampanjen om LVU i vintras fick den svenska arabiskspråkiga tidningen Alkompis motta omfattande hat och hot via sociala medier och i direktmeddelanden. Hoten var kopplade till tidningens rapportering om det falska påståendet att svenska myndigheter kidnappar barn.
När koranbränningarna tog fart i Sverige ville Alkompis återigen beskriva svensk lagstiftning på ett korrekt sätt för sina läsare – och hoten och hatet vällde återigen in över redaktionen.
Vid ett tillfälle sändes ett hot via Tiktok, live, av personer som befann sig utanför redaktionen i Sundbyberg, berättar chefredaktören Mahmoud Agha:
– Det var naturligtvis väldigt stressande för oss alla. De sände medan de kom närmare och närmare kontoret och sa bland annat att de skulle få tag på mig. Vi har ett bra skalskydd, men man känner sig otrygg när hat och hot väller in.
Utöver hatet och hoten som riktas mot redaktionen förekommer även mer allmänna – och mycket allvarliga hot.
– Det har förekommit terrorhot i kommentarer till våra artiklar när de har spridits i sociala medier. Hoten har aldrig funnits på våra plattformar och har inte riktats mot oss, utan mot Sverige, säger Mahmoud Agha.
Vilka är det som hotar er?
– Personer som inte tål sanningen. Vi är måna om att förklara hur lagar och regler ser ut i Sverige för en publik som inte alltid är insatt. Somliga verkar tro att vi är ett propagandaorgan för svenska staten. Vi behöver nog bli ännu bättre på att förklara för våra läsare och tittare att vi är oberoende och hur oberoende journalistik fungerar.
Har ni polisanmält något av hoten?
– I ett fall, det var en person som förföljde och trakasserade mig och spred lögner. Åklagare lade tyvärr ned förundersökningen, men jag funderar på att överklaga beslutet.
Varför har ni inte polisanmält flera av hoten?
– Vi är ofta i kontakt med polisen och vi är måna om att ha en dialog, det är viktigare för oss än polisanmälningar, som sällan leder någon vart.