Gå direkt till textinnehållet

Hovrätten dubblar skadeståndet för Samnytts utgivare

Fängelsedomen mot Samnytts utgivare Mats Dagerlind för grovt förtal kvarstår men skadeståndet fördubblas, har Svea hovrätt beslutat.

Samnytts ansvariga utgivare Mats Dagerlind dömdes i februari i Stockholms tingsrätt till en månads fängelse för två fall av förtal och ett fall av grovt förtal av en person som varit drivande i föreningen Näthatsgranskaren. Han dömdes också att betala 20 000 kronor i skadestånd till den förtalade mannen, som hade begärt 50 000 kronor i skadestånd.

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu beslutat att påföljden en månads fängelse kvarstår medan skadeståndet dubblas till 40 000 kronor.

”Hovrätten gör i fråga om skuld, rubricering och påföljd inga andra bedömningar än de som tingsrätten har gjort. När det däremot gäller skadestånd anser hovrätten att den utdömda ersättningen för kränkning är för låg, mot bakgrund av den lagändring som gjordes den 1 juli 2022”, skriver rätten i sin dom och hänvisar till ändringar i skadeståndslagen som syftade till att höja nivåerna för kränkningsersättning.

Annons Annons

Stockholms tingsrätt ansåg att eftersom Dagerlind endast dömdes för tre av de fyra brott som den förtalade mannen åtalat honom för skulle den förtalade mannen betala sina egna rättegångskostnader. Svea hovrätt anser att eftersom han nått framgång i tre fjärdedelar av sitt åtal ska han inte behöva stå för sina kostnader. Mats Dagerlind ska därför betala 128 750 kronor till den förtalade mannen, vilket är hälften av dennes rättegångskostnader.

Förtalsdomen rör publiceringar i Samnytt där den förtalade mannen bland annat beskrivits som en ”vedervärdig människa”.

Det grova förtal som Dagerlind döms för härrör från en artikel publicerad på Samnytts sajt 2023. Artikeln handlar om att debattören och journalisten Joakim Lamotte dömts för grovt förtal av samma person. Uppgifterna som Lamotte dömdes för återgavs i Samnytts artikel. Det stod alltså redan klart för Dagerlind att uppgifterna som Lamotte spridit ”av domstol bedömts utgöra grovt förtal” när han valde att sprida samma uppgifter i Samnytt.

”Med hänsyn till detta, samt med beaktande av att [NN] pekats ut med namn och bild i den nu aktuella artikeln, ska gärningen rubriceras som grovt förtal”, skrev Stockholms tingsrätt i domen i februari.

2021 dömdes Mats Dagerlind till villkorlig dom och 40 dagsböter för grovt förtal av DN-journalisten Saeed Alnahhal. Den domen fastställdes av Högsta domstolen 2023.

Kommentarer

Ett svar till ”Hovrätten dubblar skadeståndet för Samnytts utgivare”

  1. En sorglig dag för yttrandefrihet, pressfrihet och demokrati. Att publicera polisförhör och rättegångsprotokoll borde inte vara brottsligt.
    Förtalslagarna bör göras om. Att publicera renaosanningar och hot är en sak.
    Att publicera fakta och personlig opinion en annan.
    Pressen som helhet borde protestera högljutt; vem vet vems tur det är nästa gång?
    Samnytt är i mångt och mycket en otrevlig publikation, men detta är helt galet.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt