Hovrätten skärper straffet för Estoniafilmare
Hovrätten för Västra Sverige fastställer domen mot journalisten Henrik Evertsson och hans medhjälpare. De fälls för brott mot gravfriden och antalet dagsböter fördubblas. ”En dålig dom”, säger RSFs Erik Halkjaer.
I september dömde Göteborgs tingsrätt journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson till 40 dagsböter för att de filmat Estonias vrak. Hovrättens dom som kom idag går på tingsrättens linje – men skärper straffet till 80 dagsböter.
Att syftet med filmningarna av Estonias vrak var journalistiskt – och resulterade i den Stora Journalistpriset-belönade dokumentärserien Estonia – fyndet som ändrar allt – vägs in, men väger enligt hovrätten inte tyngre än de bakomliggande syftena med Estonialagen.
Erik Halkjaer är ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige och har följt fallet.
– Det här är en dålig dom, säger han.
– Åklagaren säger att man inte får filma vraket även om det finns ett journalistiskt intresse. Men rätten borde se att det här är allmänhetens intresse. Uppenbarligen har dokumentären lett till att Sverige, Finland och Estland öppnat statliga granskningar av den här fruktansvärda olyckan. Evertsson och Anderssons granskning har bistått svenska, finska och estniska staten i undersökningsarbetet.
Att filmarna nu fälls också i hovrätten och att straffet skärps är negativt för journalistiken, fortsätter Halkjaer.
– Det skickar inte direkt signaler till journalister att våga granska händelser som av staten anses utredda men där allmänheten ser ett behov av att fortsätta reda ut. Det kan få en avskräckande effekt.
Spelar det någon roll att den nya haverikommissionen i sin preliminära rapport inte hittat några tecken på att en kollision eller explosion?
– Jag tycker inte att dokumentärserien för fram någon tes om vad som kan ha hänt. Däremot kommer statens utredning fram till att det är ett stort hål i vraket. Utredningen är inte klar än.
Ulrika Hyllert är ordförande för Journalistförbundet.
– Det är beklagligt att hovrätten går på tingsrättens linje. Jag hade önskat att hovrätten hade lagt större vikt vid de journalistiska motiv som låg bakom, säger Ulrika Hyllert i en kommentar.
Hon konstaterar att det är ovanligt att journalister döms för brott i Sverige.
– Ibland hör jag personer säga att det är bra att journalister tänjer på lagens gränser, men att de då får vara beredda att ta sitt straff. Jag vill snarare argumentera för att journalister ska ha ett stort utrymme att, inom lagens gränser, kunna utföra sitt jobb, granska makten och avslöja missförhållanden. Det tjänar vi alla i vårt demokratiska samhälle på, säger Ulrika Hyllert.
Hovrätten var inte enig om straffskärpningen. En nämndeman och en rådman ville behålla tingsrättens påföljd om 40 dagsböter.
HANNA LUNDQUIST
NINA VON KOCH