Hyllert i mångfaldstal: ”Fri journalistik grundläggande för demokratin”
Under torsdagseftermiddagen ringlade sig det traditionsenliga Mångfaldståget genom Visbys gator. Det avslutades med tal från scenen i Almedalen. En av talarna var Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
I den gassande solen höll sig åskådarna i skuggan en bra bit från scenen. Bland talarna fanns bland andra skådespelaren Robert Fux, RFSL Ungdoms ordförande Elias Fjellander, Eva Nypelius, vice ordförande Almedalsrådet, Region Gotland, samt Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. Temat var demokrati och mångfald.
Varför var ville du hålla talet?
– För mig är det självklart att bidra i sammanhang som enar civilsamhället kring grundläggande demokratiska värden. Det är viktigt att visa att Journalistförbundet är en självklar del i detta och står upp för våra fri- och rättigheter tillsammans med andra och det känns också väldigt viktigt för mig personligen.
– Jag blev stolt och glad när jag fick frågan av RFSL Gotland att vara en av talarna.
I sitt tal framhöll Ulrika Hyllert att fria medier, yttrandefrihet och journalister som vågar utföra sitt jobb, trots hat och hot, är väsentliga komponenter i en demokrati som främjar mångfald:
”Trovärdig och fri journalistik är grundläggande för demokratin, det är något jag alltid bär med mig i mitt uppdrag som ordförande. Men visste ni att nästan fyra av tio journalister i Sverige väljer bort att rapporterna om ett ämne för att undvika hot och hat? Och att nästan hälften anpassar rapporteringen för att slippa hot och hat. […] De ämnen som triggar mest hat och hot är migration, diskriminering, kriminalitet och jämställdhet. Journalister med utländsk bakgrund drabbas oftare av hot och hat. Jag tror att de journalistiska röster som bidrar med perspektiv, bredare kompetens och fler erfarenheter, i högre utsträckning lämnar yrket helt. De rösterna tystnar. Det är ett allvarligt demokratiskt problem. Men det är inte bara journalister som anpassar sig. Andra som tystnar är politiker, opinionsbildare, forskare, aktivister, föreningsaktiva. Det demokratiska samtalet kräver att alla vill och kan delta, även du som privatperson.”