Gå direkt till textinnehållet

I spåren efter TV-mannen och anklagelser om sextrakasserier Splittrad redaktion och mediehets

De senaste veckorna har ett av SVTs mer kända ansikten omgärdats av rykten om sexuella trakasserier. Inte sedan nazistaffären på Aftonbladet har en enskild svensk journalist utsatts för så mycket negativ publicitet.

De senaste veckorna har ett av SVTs mer kända ansikten omgärdats av rykten om sexuella trakasserier. Inte sedan nazistaffären på Aftonbladet har en enskild svensk journalist utsatts för så mycket negativ publicitet.

I och med att den så kallade TV-mannens identitet inte avslöjats har en mängd icke verifierade, djupt personliga uppgifter kunnat publiceras om mannen.

Se&Hör har fört fram opreciserade anklagelser från en anonym källa som haft ett förhållande med TV-mannen. Han kallas där ”sjuk”, ”pervers” och påstås ha gjort så hemska saker att källan inte ens kan berätta om dem. Den typen av skriverier har öppnat för de mest fantastiska rykten.

Annons Annons

– Han har haft ett helvete den sista tiden. Oavsett om han betett sig illa ska ingen behöva utsättas för sånt här, säger en av TV-mannens kollegor. Tänk på att han inte är någon makthavare utan bara en journalist, ett känt ansikte i rutan.

– Flera journalister har brutit mot de pressetiska reglerna att man ska värna privatlivets helgd och vara försiktig med anklagelser ur polisanmälningar.

Men åsikterna är delade. Det finns de som hävdar att det var på tiden att saken togs upp i medierna.

– SVTs ledning har tagit alldeles för lätt på det här, flera kvinnor har lidit av vad han gjort, hävdar en SVT-anställd.

Trycket mot den aktuella redaktionen har varit hårt. En person säger att man utsatts för ett bombardemang från andra journalister.

– Det har varit väldigt obehagligt och många har tyckt att det känts tungt att jobba, säger redaktionens chef. Men jag är imponerad över hur professionellt medarbetarna har hanterat det utåt, tittarna har inte märkt något.

Fallet har dock splittrat redaktionen.

– Vi vet inte vad vi ska tro, allt är bara rykten. Många har ändå tagit ställning för eller emot honom, säger ett SJF-ombud på mannens arbetsplats. Nu gäller det att skapa en bra arbetsmiljö igen.

Historien började med att en SVT-anställd kvinna som haft ett relation med TV-mannen polisanmälde honom för sextrakasserier. Polisutredningen lades ner med motiveringen brott ej styrkt.

SVT gjorde en egen utredning som kom fram till att den SVT-anställda kvinnan kan ha upplevt sig sextrakasserad. SVTs enda åtgärd i just det fallet var att skicka ett allmänt hållet brev till kvinnan och TV-mannen.

Ledningen för SVT har nyligen fått in uppgifter om att TV-mannen sextrakasserat ytterligare en rad kvinnor.

– Påståendena gäller sånt som ligger minst ett år tillbaka i tiden och inget pågår i dag, berättar ställföreträdande personalchef Kickan Söderberg Falck.

– Vi har också kontaktats av personer som dementerat rykten om att de skulle ha sextrakasserats av honom.

De nya anklagelserna ska nu behandlas på TV-mannens redaktion.

Enligt lag måste arbetsgivaren utreda anklagelser om sextrakasserier.

– Innan jag läste om anklagelserna i Expressen hade jag aldrig hört talas om detta. Vi inledde omgående en utredning, säger den utpekade mannens chef.

– Det här är en unik historia. Internutredningen visar att något sånt inte tidigare förekommit på vår redaktion.

TV-mannen säger att han inte vill kommentera saken.

JämOs rekommendationer

Enligt JämOs rekommendationer ska varje arbetsgivare

n utarbeta en skriven policy där sextrakasserier uttryckligen förbjuds och verka för att policyn sprids till alla anställda

n utse en kontaktperson som tar hand om anmälningar om sextrakasserier

n ha en policy för hur man hanterar en anmälningar om sextrakasserier.

Arbetsgivare som inte utreder anmälningar om sexuella trakasserier eller låter bli att vidta åtgärder kan bli skadeståndsskyldiga.

Vad räknas då som sextrakasseri?

Så här svarar Märit Röger på JämO:

– Om en person upplever någons beteende som ovälkommet och det beteendet fortsätter trots att den utsatte sagt ifrån, då är det att betrakta som sexuellt trakasseri.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler