Gå direkt till textinnehållet

IB-program stoppat Eko-reportrar rasar

Först fick Ekoredaktionen klartecken för sin stora granskning av IB-affären. Sen stoppades det hela av ledningen för P1.Rykten om hänsyn till makthavare kom i svang men allt sådant dementeras av P1-cheferna.

Först fick Ekoredaktionen klartecken för sin stora granskning av IB-affären. Sen stoppades det hela av ledningen för P1.

Rykten om hänsyn till makthavare kom i svang men allt sådant dementeras av P1-cheferna.

GRANSKNING Under sensommaren kläckte Ekot idén att göra en större genomlysning av IB-affären. Det skulle vara en 3,5 timmars direktsänd hearing med både spioner och politiker på plats.

Annons Annons

Eftersom det krävde ommöbleringar i programtablån vände sig Ekot till cheferna på P1.

– Jag bad att få ett underhandsbesked om det gick att flytta andra program och fick förslag från P1-ledningen på olika tider som kunde passa för hearingen, säger Lars Runesson, chef för Ekot.

Söndagen före valet, den 13 september, sattes som preliminärt datum. Reportrarna började jobba och fick fram nytt material om IB.

Men förra onsdagen blev det plötsligt nej från P1-ledningen.

Till Expressen lämnade biträdande P1-chefen Claes Keisu den här motiveringen:

”IB är intimt förknippat med socialdemokraterna. Vi ville vara säkra på att det är rimligt att göra ett sånt här program eller om det skulle skada Sveriges Radio”.

Enligt Lars Runesson fick han olika signaler, dels att det inte var OK att sända före valet, dels att IB-affären redan var ordentligt belyst av samhällsredaktionen.

– Jag är inte tveksam till ämnet, men det borde kunna rymmas i andra samhällsprogram, exempelvis Studio Ett, motiverar Tom Lundgren, chef för P1.

Rykten tog fart om att P1-cheferna gett efter för politiska påtryckningar och flera av journalisterna på ekot blev rasande.

Beslutet att inte sända fattades förra onsdagen vid ett chefsmöte på P1.

– På mötet diskuterades om det var klokt att lägga pengar på en hearing veckan före valet när lyssnarnas intresse är på annat håll, säger Bengt Lindroth, chef för samhällsredaktionen.

– Resonemanget gick ut på att socialdemokraterna skulle ha stort intresse av att mörka en IB-granskning före valet och att man därmed inte skulle släppa fram Sten Andersson och andra insatta personer.

Bengt Lindroth liksom Tom Lundgren avfärdar alla antydningar om påtryckningar.

Ekoreportrarna Jan Mosander och Erik Ridderstolpe har offentligt kritiserat P1-chefernas beslut och talat om lyssnarnas rätt att få reda på sanningen.

Biträdande P1-chefen Claes Keisu ska enligt Expressen ha sagt så här om de båda reportrarnas uttalanden: ”Det är illojalt att föra en sådan diskussion utanför radiohuset. Hade de jobbat på TV3 eller TV4 hade de fått sparken direkt.”

Keisu vill i dag tona ner sitt uttalande men Expressenreportern Ola Billger vidhåller att Keisu uttryckt sig exakt så.

Jan Mosander är mycket upprörd.

– Keisus yttrande säger något om hur han ser på yttrandefriheten inom Sveriges Radio. Vi reportrar ska alltså utanför huset avslöja maktmissbruk och missförhållanden, men när vi kommer in i radiohuset så ska vi kröka rygg, se bort och hålla käften trots att missgreppen sker rakt framför våra ögon.

Efter det att satsningen stoppats gick budet till P4-chefen Kjerstin Oscarson som säger att hon var intresserad av ämnet men tackade nej till en granskning i den formen.

– Dels hade vi redan tagit bort ordinarie program ur tablån för att ge plats åt valbevakningen, dels skulle en hearing vara fel format för P4.

Tom Lundgren tycker att den situation som uppstått är trist.

– Det blev låsningar när vi sa nej. Det är synd att diskussionen inte gick längre än så.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler