Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Inas Hamdan får Gyllene Bjällran

Sydsvenskans reporter Inas Hamdan tilldelas journalistpriset Gyllene Bjällran för 2024.

Priset delas för andra året ut av Medieinstitutet Fojo för att uppmärksamma framstående insatser inom den journalistiska genren ”fact checking” mellan 1 augusti 2023 till 1 augusti 2024.

– Jag är otroligt glad och hedrad över att få ta emot Gyllene Bjällran 2024. Faktagranskning är en grundbult i vår demokrati och en nödvändig del av journalistiken. Det är vårt ansvar som journalister att säkerställa att rätt information når allmänheten och att avslöja försök att vilseleda, säger Inas Hamdan i ett pressmeddelande.

Hon får priset för sin granskningen av Al Jazeeras arabiskspråkiga rapportering. I en serie artiklar i Sydsvenskan kunde Hamdan avslöja att den arabiska versionen av
nyhetskanalen systematiskt spred missvisande uppgifter och falska narrativ om svensk socialtjänst. Det påstods bland annat att svenska socialtjänsten systematiskt för bort muslimska barn.

Annons Annons

Granskningen väckte stor uppmärksamhet, inte bara i Sverige utan även internationellt efter publiceringen i september 2023.

Priset delas ut i Kalmar i november.

Om Gyllene Bjällranpriset: Medieinstitutet Fojo vill med priset stimulera intresset för faktagranskning och digital journalistik som utmanar och belyser desinformation. Priset ska gå till en journalist eller redaktion som har gjort allmänheten uppmärksam på felaktigheter i den digitala informationsmiljön, eller som på annat sätt bidragit till att öka kunskapen om faktagranskning och källkritik hos allmänheten.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt