Gå direkt till textinnehållet

Inför valet av ny förbundsstyrelse: Intensiv jakt på kvinnliga kandidater

När kongressen inleddes fanns bara fyra kvinnor bland de 13 kandidaterna till nästa förbundsstyrelse. Efter valberedningens rop på hjälp startade jakten på fler.Vid nomineringstidens utgång i tisdags kväll hade ytterligare tre kvinnor tillkommit.

I måndags inleddes Journalistförbundets 28e ordinarie kongress. Över ett hundra ombud från hela landet och alla olika medier ska under en vecka fatta avgörande beslut om förbundets framtid. Beslut som SJFs styrelse sedan har att arbeta efter under kommande år. Kongressen som avslutas på fredag väljer också ny förbundsstyrelse. Detta sker enligt planen på torsdagkväll.

När kongressen inleddes fanns bara fyra kvinnor bland de 13 kandidaterna till nästa förbundsstyrelse. Efter valberedningens rop på hjälp startade jakten på fler.

Vid nomineringstidens utgång i tisdags kväll hade ytterligare tre kvinnor tillkommit.

Annons Annons

Det var en mycket bekymrad Börge Nilsson som i måndags äntrade podiet för att tala om valberedningens arbete inför torsdagens val till förbundsstyrelse, FS.

13 nominerade på tolv FS-platser var alldeles för magert, menade han och pekade framför allt på två brister: nya medier och kvinnor.

Efter Ylva M Anderssons avhopp några dagar tidigare återstod bara fyra kvinnor bland dem som kandiderade till nästa förbundsstyrelse. Även om alla skulle väljas vore dubbelt så många män som kvinnor i nya FS, en helt oacceptabel obalans, enligt valberedningens ordförande.

— Det är uppenbarligen svårare att kombinera ett styrelseuppdrag med jobb och familj för kvinnliga journalister, säger Börge Nilsson. Många av de kompetenta och fullgoda kandidater som vi talat med har tackat nej av det skälet.

— Ett annat vanligt skäl är att arbetssituationen blivit så tuff att man inte anser sig kunna vara borta på så krävande fackliga uppdrag.

En av dem som i sista stund tackat nej till FS-kandidaturen är alltså Ylva M Andersson, Göteborgs-Posten. Skälen överensstämmer med ovanstående och hon menar att förbundsstyrelsens arbetsformer nu radikalt måste förändras.

— Det känns dystert att behöva tacka nej, men jag är inte beredd att satsa så mycket av min tid på bortaplan, säger hon.

— Vi är flera kvinnor här på kongressen som känner likadant. Vi vill gärna jobba fackligt, också i förbundsstyrelsen, men under andra villkor som gör livet i övrigt mer normalt.

Katarina Hedström, Gotland, ville att kongressen skulle diskutera valberedningens arbetsmetoder och Witold Bieschk, Radio- och TV-distriktet, uppmanade ombuden att “skippa det politiskt korrekta” och sätta kraven på kvinnorepresentation i andra hand.

— Kvinnor behövs i förbundsstyrelsen. Men om vi i ett så här sent skede jagar kandidater bara efter vilket kön de har, finns risken att vi missar andra viktiga kvalifikationer.

— I stället borde nya FS få uppdraget att förändra sina arbetsformer så att också kvinnor kan tänka sig en plats i styrelsen.

Varken Bieschk eller Hedström vann gehör för sina synpunkter.

När nomineringstiden gick ut på tisdag kväll kunde Börge Nilsson komplettera listan över kandidater till FS med ytterligare tre kvinnor och en man. Flera kandidater som representerar nya medier hade också tillkommit.

— Det är bättre, men inte så bra som vi hoppats, kommenterar Nilsson som på torsdag kväll lägger fram valberedningens förslag på nästa förbundsstyrelse.

— I det förslaget kommer kön att vara ett av flera krav som vägs in. Vi i valberedningen är eniga om att förbundets jämställdhetsplan också ska prägla hur förbundsstyrelsen är sammansatt.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler