Gå direkt till textinnehållet

Ingen höjd avgift

Avgiften till Journalistförbundet höjs inte. Det blir heller ingen sänkning av medlemsavgiften som en del föreslagit.

Avgiften till Journalistförbundet höjs inte. Det blir heller ingen sänkning av medlemsavgiften som en del föreslagit.

Avgiften till SJF föranledde en kort debatt där Arnold Jeppson från Dagens Industri hävdade att avgiften kan och borde sänkas med tio procent för alla. Även Journalistklubben vid Dagens Industri hade motionerat om att avgiften skulle sänkas till maximalt 250 kronor.

Båda kraven avslogs av kongressen.

Annons Annons

Avgiften blir alltså oförändrad, max 1,4 procent av lönen med 62 kronor som minimiavgift och 261 kronor som maximiavgift. Pensionärsmedlem betalar 200 kronor per år med undantag för pensionär som varit medlem i minst 50 år. Studerandemedlem betalar 200 kronor per år.

Förbundets ekonomi manglades i ekonomiutskottet.

— Min ledstjärna är tydlighet och saklighet, sa Lena Tideström-Sagström som var föredragande. Hon började med att konstatera att det material om SJFs ekonomi som kongressombuden fått utskickat till sig inte duger.

— Det är uselt. Vi vill att det ska bifogas en förklarande text till budgeten där styrelsen för ett resonemang och en analys av budgetens innehåll.

Utskottet ville också att styrelsen före beslut om budgeten skickar ut det fullständiga underlaget till distrikten. När budgeten är fastställd ska den presenteras på ett lättfattligt sätt på SJFs hemsida och i SJF-information i Journalisten.

Utskottet höll med om att avgiften till SJF är hög och att taket är nått.

— Vi kan inte sänka avgiften, men SJF måste bättre marknadsföra vad medlemmarna får för pengarna, sa Lena Tideström-Sagström.

Kongressen klubbade också de nya förrättnings- och styrelsearvodena. Man gick på utskottets förslag där utgångspunkten varit att införa ett rättvist system som är lätt att administrera och lätt att kontrollera. Ingen ersättning utgår om uppdraget utförs på betald arbetstid.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler