Gå direkt till textinnehållet
Kamran Mirzaian
”Sverige var ett drömland för mig innan jag ansökte om asyl där. Sverige säger sig värna om det fria ordet, och yttrande- och pressfrihet. Det är bara tomma ord. I praktiken struntar Sverige i oss som riskerar våra liv för vår journalistik och det fria ordet”, säger Kamran Mirzaian.
Foto: Privat

”Ingen kan förstå att Sverige kastar ut en journalist som Iran jagar”

Ännu en förföljd journalist har lämnat Sverige. I Belgien är många inblandade chockade över Sveriges agerande, säger Kamran Mirzaian som jobbar för den svensk-kurdiska satellit-tv-kanalen Aryen TV.

I augusti berättade Journalisten att den svensk-turkiske grävjournalisten Ahmet Dönmez flyttat till USA. Anledningen till Dönmez USA-flytt var att han kände sig otrygg i Sverige efter en svår misshandel och att han aldrig fick permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Nu uppger även den 43-årige journalisten Kamran Mirzaian vid den svensk-kurdiska satellit-tv-kanalen Aryen TV i Stockholm att han flyttat till Belgien efter att ha levt i ett byråkratiskt limbo i nio år i Sverige.

För nästan tio år sedan, i januari 2014, ansökte han om asyl i Sverige. Trots att han upprepade gånger berättade för de svenska migrationsmyndigheterna att han är efterlyst i Iran för sin journalistiska verksamhet, och kunde avrättas vid en deportation till Iran, beslöt Migrationsverket ändå hösten 2016 att utvisa honom till Iran.

– Jag vill kunna skriva artiklar och göra reportage på mitt eget språk, om min egen kultur, men i Iran kan jag inte göra det. Jag som kurd har inga rättigheter i ett land som Iran, sa Kamran Mirzaian till tidningen Journalisten vid det första utvisningsbeskedet.

Pressfriheten i Iran

Sedan ayatollorna tog makten i Iran 1979 har allt oberoende journalistik varit förbjudet i Iran.
Iran rankas på plats 177 av 180 i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex 2023. Ifjol satt 58 journalister mer än 48 timmar i regimen fängelser i Iran.

Efter Sveriges ansökan om medlemskap i militäralliansen Nato våren 2022 försämrades han situation ytterligare. Den svenska säkerhetspolisen lämnade in ett yttrande till Migrationsverket om att Kamran Mirzaians ”ansökan om arbets- och uppehållstillstånd ska avslås av säkerhetsskäl”.

I fjol tröttnade han på sin tillvaro i Sverige och sökte asyl i Belgien.

– Väntan på alla möjliga negativa beslut tär på krafterna. Jag mådde jättedåligt av den psykiska pressen i Sverige. Med åren blev jag äldre och jag mådde allt sämre. Jag kunde inte planera ett liv i Sverige och därför lämnade jag landet, säger Kamran Mirzaian till Journalisten i telefon från Bryssel.

– Sverige var ett drömland för mig innan jag ansökte om asyl där. Sverige säger sig värna om det fria ordet, och yttrande- och pressfrihet. Det är bara tomma ord. I praktiken struntar Sverige i oss som riskerar våra liv för vår journalistik och det fria ordet. Jag bestämde mig för att strunta i Sverige och flytta till Belgien.

– Jag lämnade Sverige eftersom jag inte tror att landet återigen kommer att bli det en gång hyllade landet ifråga om respekt för de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Och nu har de belgiska migrationsmyndigheterna accepterat hans asylansökan. Kamran Mirzaian är oerhört glad för det belgiska beslutet.

– Belgiska advokater och handläggare på migrationsverket här blev chockerade när jag berättade att Sverige nekat mig en fristad fast jag riskerar dödsstraff i Iran. Sveriges agerande gentemot mig beskriver vissa här i Belgien som komedi, säger Kamran med skratt i rösten. Ingen kan förstå att Sverige kan kasta ut en journalist som Iran jagar.

– Jag trivs bättre här i Belgien. Jag har arbete. Jag har bostad och jag känner att jag har en framtid här.

Samtidigt har Irans hot mot journalister även nått Sverige i flera uppmärksammade fall i år. Den iranska regimen ska ha gett i uppdrag till svenska gängkriminella att mörda den svensk-kurdiska journalisten Mehran Abasian och journalisten och dokumentärfilmaren Nima Sarvestani uppgav nyligen för Sveriges Radio att Hamid Noury, som dömts i Sverige för folkrättsbrott och mord, har hotat honom till livet.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret