Gå direkt till textinnehållet

Ingen sjukpenning trots läkarintyg

Försäkringskassan har för första gången dragit in sjukpenningen för en medlem i Journalistförbundet. Kassan hävdar att Gunnar Rosenlund är frisk nog att söka andra jobb om han inte klarar sitt arbete som ljudtekniker på Sveriges radio.

Försäkringskassan har för första gången dragit in sjukpenningen för en medlem i Journalistförbundet. Kassan hävdar att Gunnar Rosenlund är frisk nog att söka andra jobb om han inte klarar sitt arbete som ljudtekniker på Sveriges radio.

I morgon tisdag måste 54-årige Gunnar Rosenlund gå tillbaka på heltid till sitt jobb som innefattar tunga lyft av högtalare, klättrande på stegar och krypande på golvet efter kablar. Trots att läkarna intygat att han med sitt opererade knä och sin dåliga axel är för sjuk för att klara av en heltidstjänst.

I försäkringskassans beslut står att Gunnar Rosenlund har ”en hel arbetsförmåga i ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden”. Kassan skriver också att hänsyn ska tas till hur stor sannolikheten är att få ett nytt jobb. Vilket Gunnars behandlande läkare Björn Hulth påpekar i ett brev att man helt utelämnat från bedömningen: ”Att det skulle finnas en arbetsmarknad som kan erbjuda en 54 –åring med hans arbetshinder lämpliga arbetsuppgifter betraktar jag som tämligen fantasifullt.”

Gunnar Rosenlund,som arbetat på SR Kalmar sedan 1977, kunde med hjälp av rehabilitering och sjukgymnastik komma tillbaka till radion på en halvtidstjänst. Påtryckningar från Journalistförbundet, Björn Hulth, kanalchefen på SR Kalmar Johan Mångård samt SRs rehabiliteringsansvarige har inte fått Försäkringskassan att ändra sig.

– Att Försäkringskassan i det här fallet går emot vad försäkringsläkaren kommit fram till är mycket ovanligt. Det blir en lång procedur innan vi vet vad vi har att rätta oss efter. Till sommaren kanske vi har ett slutgiltigt besked, säger Ingrid Nordh-Waldemarsson, ombudsman på Journalistförbundet.

Gunnar Rosenlund, som arbetat hårt för att komma tillbaka till sin halvtidstjänst har sedan förhandsbeskedet kom blivit mycket nedstämd, med medicinering mot sömnproblem och psykologhjälp som följd.

– Jag har kommit i kläm i en politisk diskussion, där man med alla medel vill få ner sjuktalen. De som redan har ont drabbas på det här viset ännu mer.

ae@journalisten.se

Annons
Fler avsnitt
Annons
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret