Inget Aftonbladet-tält i år
ALMEDALSVECKAN 2019 Flera medier minskar sin närvaro i Almedalen. Aftonbladet går längst, och pekar på ett svalt publikintresse för mycket av rapporteringen.
Politikerveckan i Almedalen har svällt för varje år och kritiserats för att ha kapats av näringslivet medan de politiska inslagen krympt andelsmässigt. Samtidigt hårdbevakar svenska medier veckan och har en mängd egna arrangemang. Men i år minskar flera redaktioner sin närvaro. Det beror delvis på att det är mellanvalsår.
– Vi har vårt DN-tält i Almedalen med scen som vanligt. Men vi växlar ner en smula och har inte, som vi brukar, något arrangemang i stora Kongresshallen. Vi skickar också färre journalister, berättar Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz.
Sveriges Television och Sveriges Radio nyhetsbevakar veckan som vanligt, men drar ner på antalet arrangemang på de egna scenerna.
– Vi har färre programpunkter och de arrangemang vi har kvar blir i mindre skala. Delvis eftersom förra året var så pass stort med valåret, men vi har också valt att omprioritera till annat, uppger SRs presschef Claes Bertilson.
TV4 skickar något färre medarbetare än i fjol, och enligt nyhetschefen Fredrick Malmberg ska man även granska och rapportera om Almedalsveckan som företeelse.
Aftonbladet gör en radikalare förändring och kommer i år inte att ha ett tält i Visby.
– Vi såg i vår analys att både vi och alla andra stora medier har slutat nyhetsvärdera Almedalen på ett seriöst sätt. Man har ökat bevakningen som om det vore en naturkraft, men vi vet att läsar- och tittarsiffrorna inte är så höga att den typen av rapportering är motiverad. Det finns mycket annat man kan bevaka i Sverige i stället. Vi kommer att ha en jättebra Almedalsbevakning, men vi kommer inte längre att elda för kråkorna, säger Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet.
Eric Rosén ser flera skäl till den närmast bulimiska Almedalsrapporteringen. Det politiska läget har varit spännande, den svenska politiska journalistiken har nått nya höjder – och tidningshusen har börjat göra direktsänd tv.
– Då har man velat göra de här stora eventen, och väldigt många timmar live-tv. Kanske har mediehusen också velat spänna musklerna inför varandra.
Vad ska ni göra i stället?
– Bevaka andra saker bättre. Vi reser runt om i landet och världen, har en närvaro på fler ställen.
Konkurrenten i Marieberg håller inte med om att veckan överbevakas. Expressens redaktionschef Magnus Alselind menar att det går trender i att säga att man inte satsar på Almedalen.
– Alla måste inte vara i Almedalen, stora delar av Sverige har ju semester, men journalistiskt finns massor att göra i Visby. Den som hävdar annat gör populistiska utspel eller är inte nog intresserad av sakpolitik, menar Magnus Alselind.
Svenska Dagbladets nyhetschef för politik & premium Tobias Brandel är inne på samma spår:
– Frågan om veckan överbevakas har väl diskuterats varje år, och intensifierats sedan Löfven började göra en poäng av att inte åka dit. Men våra läsare är väldigt politikintresserade. Vi vill göra relevant journalistik för våra läsare. Och Almedalsveckan är en bra plats att göra det på eftersom många makthavare, opinionsbildare och näringslivspersoner är tillgängliga samtidigt på samma plats, menar Tobias Brandel.
– Däremot vet vi av erfarenhet att våra läsare inte är överdrivet intresserade av Almedalen i sig – ett effektivt sätt att sänka läsningen är att skriva ”Almedalen” i rubriken… Därför satsar vi sedan några år inte särskilt mycket på att bevaka Almedalen som sådant, eller alla presskonferenser och utspel – det vi främst bevakar där är partiledarnas tal. Vår närvaro består i stället i huvudsak av att vi bjuder in intressanta gäster till vår scen för intervjuer och debatter, som vi publicerar i form av artiklar och videoklipp. Det främsta syftet med våra evenemang är inte att underhålla besökarna på plats, utan att göra relevant journalistik.
Också Expressens Magnus Alselind pekar på ett stort publikintresse:
– Dels har vi stor publik med intresserade vid vår scen där Anna Herdenstam, Karolina Skoglund och Niklas Svensson i Expressen TV driver samtal om sakpolitik, dels är Almedalen det sista stora fästet för papperstidningar där vi trycker långt över 10 000 exemplar om debatterna på vår scen, talet i Almedalen och avslöjanden av David Baas och andra.
Intensiv bevakning av politikerveckan behöver inte utesluta samhällsjournalistik om och från olika delar av Sverige, hävdar Magnus Alselind.
– Och just denna vecka finns en unik möjlighet att i Visby fråga ut politiker, de som bestämmer inom näringslivet och många andra makthavare inför en stor publik, så det kommer vi fortsätta göra med stor kraft. Vi gör som alla vet en stor klimatsatsning, och i Almedalen finns en stor möjlighet att pressa många av dem som kan påverka utvecklingen på deras bästa argument för vad de gör och inte gör.
Tidningen Journalisten har en mindre bevakning av Almedalsveckan än under valåret 2018. Journalisten arrangerar en paneldebatt om klimatjournalistik.
– Vi drar ner i år eftersom vi precis haft EU-val och det är långt till nästa val. Men jag tycker fortfarande att Almedalen är en fantastisk demokratifest, säger chefredaktör Helena Giertta.