Gå direkt till textinnehållet

”Inte mycket har hänt på SVT Nyheter Online sedan larmet”

Arbetsmiljöenkäten pekar på förbättringar, men medarbetare vittnar om fortsatta problem på SVT Nyheter Online.

Arbetsmiljöenkäten pekar på förbättringar, men medarbetare vittnar om fortsatta problem på SVT Nyheter Online.

För ett år sedan berättade Journalisten om allvarlig kritik mot ledarskapet på SVT Nyheter Online i reportaget Larmet från tv-huset. Reportaget ledde till krismöten, protestbrev, nya handlingsplaner och SVT Nyheter tog in en konsult som kom med rekommendationer om förändringar.

Har läget förändrats sedan konsulten slutade i februari?
– Det har inte hänt mycket, och en del av förklaringen till det är coronakrisen. Allt annat blev nedprioriterat, tyvärr. Medlemmar uppger för oss att ledarskapet fortfarande brister, säger Hanna Nyberg som var ordförande i journalistklubben fram till slutet av oktober i år.

Annons Annons

Några medarbetare på SVT Nyheter Online delar den uppfattningen.

– Inte mycket har hänt sedan larmet för ett år sedan, säger en medarbetare. Det positiva är väl att det har blivit tydligare för alla att onlineredaktionen inte är en arbetsplats för den som vill syssla med fördjupande journalistik. Då ska man arbeta på grävdesken eller broadcast.

– I arbetsmiljöenkäten verkar det som att problemen med ledarskapet minskat. Det är väl positivt, men jag misstänker att det beror delvis på att flera har sökt sig härifrån; de missnöjda försvinner helt enkelt – samt att fler jobbat hemifrån under coronapandemin och har därför inte utsatts för ledarskapet på samma sätt.

Resultaten av arbetsmiljöenkäten som genomfördes under hösten ser mycket riktigt bättre ut än för ett år sedan – mycket bättre, enligt Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT Nyheter.

– Ökningarna är signifikanta i nyhetsdivisionen och på Riks online när det gäller arbetsbelastning, samarbete mellan kollegor, tydliga mål samt motivation. Samtliga index går framåt jämfört med 2019, säger hon.

– Vi har så klart utmaningar kvar. Vi behöver fortsatt övergripande exempelvis arbeta med att tydliggöra mål och med att följa upp vårt arbete, även om vi alltså rör oss åt rätt håll. Sen finns det en coronaeffekt som jag tror påverkar nästan alla resultat.

För ledningen är det mest alarmerande resultatet i enkäten att hot och hat fortsätter att öka på Riks online.

– Det är förskräckande siffror, säger Anne Lagercrantz. Att finna strategier för att hantera detta är något vi kommer behöva jobba än mer intensivt med framåt.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret