”Jag har slängt alla manus”
Namn Åke Ortmark. Ålder 69 år. Bor På Värmdö utanför Stockholm. Familj Sambo, barn, barnbarn, hund.Yrkesbakgrund För omfattande för att rabblas upp. Aktuell Programledare i TV 8. Drivkraft Att bli bäst.Drömjobb Att varva TV med bokskrivande.
Namn Åke Ortmark. Ålder 69 år. Bor På Värmdö utanför Stockholm. Familj Sambo, barn, barnbarn, hund.
Yrkesbakgrund För omfattande för att rabblas upp. Aktuell Programledare i TV 8. Drivkraft Att bli bäst.
Drömjobb Att varva TV med bokskrivande.
En dag lägger jag märke till att statsministern slutat säga drygt tre procent av BNP. Istället säger han knappt tre procent av BNP. Såna nyansskillnader fascinerar mig.
Det säger Åke Ortmark, 69-årig journalist, som jobbat oavbrutet sen 1950-talet. Varför? För att det är så sanslöst roligt.
I Värtahamnen i Stockholm, bland ett gytter av moderna medie-företag, ligger TV 8. I ett litet kontorsrum sitter Åke Ortmark, omgiven av medarbetare som är flera decennier yngre.
Jag har svårt att tro att någon av dem har en större nyfikenhet på journalistiken än Åke Ortmark.
– Jag har jobbat på otaliga redaktioner i Sverige och alltid haft svårt med den surhet jag stött på på många ställen. Folk kommer in på morgonmötet: ”Vad ska den där jävla Ullsten säga idag då?”. Många svenska journalister är blasé, de har hört allt förut.
Naturligtvis har Åke Ortmark också hört allt förut, fler gånger än de flesta, men någonting har förhindrat den där mördande uppgivenheten att ta över.
Åke Ortmark är mest känd som ett av de tre O:na i trion Ortmark, Orup och Olivecrona som på 1960-talet lanserade en hårdför journalistik i TV. De två andra O:na blev kvar på TV men Ortmark har alltid fortsatt rastlöst vidare.
– Mer än två år på varje ställe har det sällan blivit.
Under åren har han varit reporter på Svenska Dagbladet, informationschef på IBM, chefredaktör på Veckans Affärer, utrikeschef på Aktuellt, rådgivare åt Edward Kennedy. Han har studerat vid Harvard och Berkeley, skrivit en massa böcker och gjort Gud vet vad mer.
– Jag drivs av otålighet, jag vill alltid bli bättre. Björn Borg vann Wimbledon fem gånger och borde ha varit nöjd med det, men han kände sig förmodligen misslyckad när han inte vann den sjätte gången.
– Ungefär så fungerar jag också, jag vill alltid bli bättre. För en del vore det ett gissel men för mig är det min livsluft.
En gång på 1960-talet satt Åke och tittade på ett gammalt TV-inslag han gjort.
– Det var en intervju med en bensinförsäljare som skröt om sina produkter. Jag hade gjort en kritisk intervju och när jag tittade på den insåg jag att den var så bra att jag inte kunde komma längre på det jobbet. Då slutade jag.
Som barn uppfostrades Åke att prestera så bra som möjligt.
– Det ger mig fina adrenalinkickar. Jag blir ledsen när jag inte kan utvecklas längre.
På TV 8 producerar Åke Ortmark varje vecka ett 47 minuters intervjuprogram, ”O som i Ortmark”. Han bjuder in en intressant gäst för ett inträngande samtal. I studion kör han utan nedskrivna frågor, inte ett papper finns på bordet.
– Många programledare sitter och tittar ner i sina papper och hör inte vad gästen svarar. Jag har slängt alla manus och arbetar fritt, associativt, och försöker fånga upp vad gästen säger.
Troligen är han den enda programledare i Sverige som arbetar på det sättet.
– Förr arbetade jag alltid med nedskrivna frågor. Men när jag började hålla massmediekurser där det var omöjligt att förbereda sig för alla frågor som kunde dyka upp tvingades jag att lära mig att improvisera.
– Att arbeta utan manus har gett mig en ny potential i jobbet. Det har blivit ett sätt att utvecklas efter 40 års intervjuande.
Hans sätt att intervjua har väckt uppmärksamhet. ”Den suveräna känsla för intervjuns rytm och rörelse som Ortmark besitter gör hans seanser i nystartade TV 8 till skön konst”, skriver SvD i en TV-krönika.
Senast har prästen Lennart Koskinen varit på besök i studion. Åke berättar att han läst på dygnet runt den senaste tiden. Han pekar på en läderväska på golvet och plockar fram ett 15-tal böcker om teologiska frågor som han plöjt.
– Det bästa jag vet är att läsa, träffa människor och lära mig nya saker, så ett roligare jobb kan jag inte tänka mig. Under researchen inför mötet med Lennart Koskinen fick jag anledning att läsa in mig på Ecce Homo, Ingmar Hedenius och mycket annat.
Åke Ortmark utstrålar en entusiasm inför tillvaron som smittar av sig. Ibland fyrar han av ett lite oväntat skratt, mest, som det verkar, för att det är roligt att leva.
När jag frågar hur mycket semester han brukar ta ut tvingas jag att precisera frågan; vad är egentligen semester? Vi enas om att det kan vara semester till exempel när man är ute och seglar.
– I den bemärkelsen har jag nog aldrig semester.
Ofta seglar jag med folk jag lärt känna i jobbet och många gånger pratar vi journalistik. Det kanske ger en idé till något program och då går jag ner under däck för att skriva ner det.
Med sin stora nyfikenhet och orubbliga arbetslust framstår Åke Ortmark som snudd på övermänsklig, men det finns i alla fall något han inte lyckats rå på: den trötthet han ibland mött på redaktionerna.
– Om en arbetsgrupp saknar entusiasm kan jag inte tända den, på så sätt har jag varit en dålig chef. Jag dras ner av negativa människor och det har varit en anledning för mig att söka mig bort.
”Jag har jobbat på otaliga redaktioner i Sverige och alltid haft
svårt med den surhet jag stött på på många ställen.”
Telefonen ringer och Åke bryter för ett kort samtal.
– Det var en TV-producent jag arbetat med som ringde. Han är en sån jag gillar att jobba med, som kommer in på morgonen och säger: ”I dag ska vi göra världens bästa TV-program!”.
Men alla, om ens någon, kan inte ha samma konstanta arbetslust som Åke Ortmark. Vad ska journalister göra som hamnat i svackan?
– Man måste skaffa sig alternativ. Ta tre sabbatsmånader och plugga, läs numismatik eller arkeologi och öka ditt kunskapskapital. Man sliter ut sig efter ett tag och måste återfödas.
Åke Ortmark har kritiserats av kollegor för att han håller kurser i medie-träning. Han lär till exempel direktörer hur de ska agera framför kameran när de ställs mot väggen.
Innebär det inte ett integritetsproblem att du ena stunden arvoderas av en kund som du nästa stund ska vara kritisk mot?
– Att jag fått betalt av en person jag senare intervjuar är inget som någonsin påverkat mig.
TV 8 har varit igång drygt ett år. Åke Ortmark börjar känna av sin välbekanta rastlöshet och frågar sig nog ibland om han utnyttjat sin potential. I så fall måste det hända något, men en vidareutveckling kan också ske inom TV 8. Pensionering är förstås inte att tänka på.
– Jag kommer troligen att jobba tills jag faller ihop, säger han och ser rätt nöjd ut vid tanken.