Gå direkt till textinnehållet

”Jag ville ta reda på hur de här fyra kvinnorna fann sin väg in i partiet”

För Sara Recabarren, till vardags reporter på TV4s Kalla Fakta, är Sverigedemokraterna inget nytt ämne. Hennes reportage ”Hotet inifrån SD” 2017 gav henne idén till en fortsättning som nu kommer med boken Insidan: SD-kvinnorna och partiet.

– Efter Kalla Fakta-reportaget blev jag väldigt nyfiken på kvinnorna i det här partiet, SD är ju ett parti med relativt låg andel kvinnliga representanter och de har också mycket större stöd av män än hos kvinnor, säger Sara Recabarren och fortsätter:

– Meningsmotståndare till SD menar ju att de är antifeministiska för att de betonar medfödda skillnader mellan kvinnor och män eller för deras syn på abortgränser. Jag ville ta reda på just hur de här fyra kvinnorna fann sin väg in i partiet och hur det har gått för dem, säger hon.

Samtidigt är de ett parti som har lyft fram många av sina kvinnor?
– Ja, det stämmer. Kvinnorna berättar också att från och med att de har intresserat sig för partiet så har det gått relativt fort för dem i karriären. De berättar hur det kan vara som kvinna i ett mansdominerat parti, samtidigt som världen runt omkring dem påverkas av flyktingkris och plågas av terror, men det har inte varit helt problemfritt med den snabba karriären för alla fyra.

Annons Annons

Har det varit svårt att få tillgång till dem? Med tanke på att du gjort reportage om partiet förr som inte varit så smickrande?
– Jag är förvånad över att det gick så lätt. Jag var ute efter två kvinnor som fortfarande var aktiva i partiet och två kvinnor som hade hoppat av. När jag först tog kontakt med dem så var det en som inte trodde jag var välkommen till partikansliet. Men när jag sökte kontakt med andra så var det inga problem att jag kom upp dit. Det fanns en person från deras presstjänst med när jag var där och berättade vad jag ville med boken, men han ställde bara en enda fråga. ”Kommer kvinnorna recensera varandras berättelser”, frågade han? Jag sa nej och de tyckte det lät okej.

Vad vill du med boken?
– Jag var som sagt nyfiken själv på vilka motiv de här kvinnorna hade för att söka sig till SD och om det var lätt för de som ville lämna att skiljas från partiet? Boken är skriven i romanform för att man ska komma så nära sanningen som möjligt och så nära kvinnorna som möjligt. Jag gjorde många intervjuer med dem under ett halvårs tid, där de fick berätta om politiska händelser som haft stor betydelse. De har fått läsa sina kapitel så att de ska känna igen sig i det här.

Var det ett krav?
– Nej det var det inte. Jag gör alltid så som journalist, även med mina tv-reportage. Jag går igenom alla citat med alla så att det ska bli helt korrekt.

Hittade du någon gemensam nämnare till varför de här fyra engagerade sig i SD?
– För dem handlade det mycket om tidssandan, flyktingkrisen, hotet från islamistisk terrorism och att man har en uppfattning om att samhället slits isär. Flera av kvinnorna berättade att de blev nyfikna efter negativa artiklar om partiet i medierna, det lockade dem att ta reda på mer. Exempelvis berättade Julia Kronlid att hon hörde talas om SD i samband med debatten om Muhammedteckningarna. När hon sen läste på om partiet insåg hon att hon lockades mycket av deras syn på aborträtt och biståndspolitik.

– Kristina Winberg berättar att samtidigt som hon var bekymrad över samhällsutvecklingen så såg hon en karriärsmöjlighet inom SD. Hon var trött på sitt jobb som säljare och letade en väg ut, och visste att hon skulle kunna sälja ett budskap lika bra som hon hade sålt resor. SD passade henne bra eftersom det var ett snabbt växande parti, med relativt få kvinnor, där hon skulle kunna göra karriär.

Boken Insidan: SD-kvinnorna och partiet släpps 10 september på Norstedts.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret