Jan Scherman om skuggutredningen av public service: ”Vi vill påverka den statliga utredningen”
De tidigare mediecheferna Jan Scherman, Kerstin Brunnberg, Christina Jutterström och Allan Larsson ska göra en skuggutredning om public service. ”Vi vill hålla diskussionen levande och påverka den statliga utredningen”, säger Jan Scherman.
Som Journalisten tidigare berättat är det den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund som blir ordförande i den parlamentariska kommitté som ska utreda nya villkor för public service. Men direktiven i utredningen oroar flera tidigare mediechefer, som nu har startat föreningen Oberoende public service och inleder en skuggutredning.
Kärntruppen i skuggutredningen utgörs av SVTs tidigare vd Christina Jutterström, TV4s tidigare vd Jan Scherman, SRs tidigare vd Kerstin Brunnberg och SVTs tidigare ordförande Allan Larsson.
– Det här blir inte en statlig offentlig utredning med alla resurser som följer med en sådan, utan den bygger på frivilliga insatser, säger Jan Scherman till Journalisten.
– Vi kommer att anordna seminarier kring olika teman, skriva debattartiklar och analyser. Vi vill hålla diskussionen levande och påverka den statliga utredningen.
Varför då?
– Utredningsdirektiven är oroväckande. Om man nu vill att public service ska vara oberoende skriver man naturligtvis i sådana direktiv att oberoende ska stärkas, men det har man inte gjort. Jag har aldrig heller sett ett utredningsdirektiv som så tydligt vill minska mångfalden, bland annat genom att bolagen inte ska tillåtas köpa in dyra sportsändningsrättigheter.
– SD, M och KD har gått ut med att man vill ”vässa” och smalna av public service, att man vill att public service ska ägna sig åt sitt ”kärnuppdrag” och inte göra sådant som kommersiella medieföretag gör. Men vad återstår då? Kommersiella medieföretag, som till exempel TV4, gör drama, underhållning, nyhetsjournalistik och granskande journalistik. Dessutom finns det i dagsläget en alarmerande säkerhetspolitisk konsekvens om man smalnar av public service.
På vilket sätt?
– Public service-bolagen har ett ökat beredskapsansvar och för att klara det måste kanalerna dels vara trovärdiga, dels följas av många. Om man inte stärker oberoendet kommer trovärdigheten att minska och om man vidtar åtgärder som leder till att färre nås av public service-utbudet kommer det är bli svårare att klara beredskapsansvaret. Det är mycket riskabelt i det nuvarande säkerhetsläget, säger Jan Scherman.