Gå direkt till textinnehållet
Joakim Medin var profil i Journalisten 2015.
Joakim Medin var profil i Journalisten 2015.
Foto: Tor Johnsson

Joakim Medin frihetsberövad i Turkiet

Dagens ETC har inte kunnat få kontakt med sin reporter Joakim Medin på över ett dygn. – Det är en otrolig solidaritet från svenska medier, från Journalistförbundet, Reportrar utan gränser och enskilda journalister. I en sådan här situation märks det verkligen att man är en del av ett community, säger Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson. UPPDATERAD.

Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson uppger att reportern Joakim Medin är frihetsberövad i Turkiet. Det senaste meddelandet kom klockan 12:02 igår torsdag när han landat i Istanbul, då Joakim Medin skrev: ”De plockar in mig på förhör nu.”

Andreas Gustavsson uppger att man har försökt få svar och att UD och konsulatet i Istanbul är inkopplade. Han kräver att Sveriges regering agerar:

”Jag kräver att Sveriges regering agerar direkt och skarpt. Jag förväntar mig uppslutning av precis alla andra medier”, skriver han.

När Journalisten når Andreas Gustavsson per telefon strax före klockan 14 på fredagen har det gått nästan 26 timmar sedan det senaste livstecknet från Joakim Medin och han är djupt oroad, men samtidigt rörd av engagemanget för Medins fall.

– Det är en otrolig solidaritet från svenska medier, från Journalistförbundet, Reportrar utan gränser och enskilda journalister. I en sådan här situation märks det verkligen att man är en del av ett community. Det har kommit otrolig och viktig hjälp från organisationer och enskilda journalister med erfarenhet av sådana här situationer. Det återstår att se om det kan omsättas i ett politiskt engagemang.

Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC. Foto: Tor Johnsson

Har ni fått några uppgifter om var Joakim Medin befinner sig?

– Nej. UD har inte lyckats etablera kontakt med någon som kan berätta något. De följer sina protokoll men jag gör en annan bedömning och har valt att offentliggöra att han frihetsberövats.

BBC-reportern Mark Lowen blev i onsdags frihetsberövad i Turkiet men släpptes och deporterades efter 17 timmar. I det fallet gick inte BBC ut med att han var gripen. Hur tänkte du när du bestämde dig för att gå ut med information om att Joakim Medin gripits?

– Jag har samtalat med BBC och de berättade att de var på väg att gå ut med informationen när deras mycket erfarna reporter plötsligt blev frisläppt. Jag har tagit råd från olika håll och de har inte varit entydiga, men sammantaget bedömer jag att det bästa är att gå ut med att han frihetsberövats. Jag har förstås också kontakt med Joakims anhöriga.

Det är väl det normala rådet i sådana här situationer, att om en stat frihetsberövar en journalist ska man uppmärksamma det?

– Ja, det är det generella rådet; stater har förbundit sig att följa vissa regelverk, medan till exempel milisgrupper inte har det. Frågan är om Turkiet är i en brytningsfas och håller på att förändras till någonting annat. Turkiet är inte samma land som för ett år sedan. Det gjorde bedömningen svårare, säger Andreas Gustavsson.

Ulrika Hyllert, Journalistförbundets ordförande. Foto: Tor Johnsson

– Vi följer förstås utvecklingen och hoppas att Joakim Medin släpps snart. Vi har varit i kontakt med Andreas Gustavsson och med journalistklubben på Dagens ETC för att höra om det är något mer vi kan göra. Det är helt oacceptabelt att journalister grips när de utför sitt arbete. Det är viktigt att den svenska regeringen nu agerar. Vi kräver att han släpps fri, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.

Var det rätt att gå ut med information om att han är frihetsberövad?

– Ja, det är vår bedömning. När en journalist frihetsberövas på det här sättet är det bra att skapa uppmärksamhet kring det.

Vad har förbundet för råd till svenska journalister som planerar att resa till Turkiet?

– Vi avråder sällan journalister från att resa till olika platser där det är oroligt eftersom den journalistiska bevakningen är viktig. I det här fallet handlar det om en erfaren och rutinerad journalist som vet hur han ska agera i en sådan här situation. Innan man reser är det viktigt att göra en bedömning av säkerheten, skaffa sig information om riskerna och se till att man hela tiden har kontakt med sin arbetsgivare eller uppdragsgivare, så att de kan slå larm om man plötsligt inte är nåbar, precis som Dagens ETC nu har gjort, säger Ulrika Hyllert.

Joakim Medin satt fängslad i Syrien 2015 och släpptes efter en vecka. I februari i år återvände han till fångcellen i Qamishli och berättade i ett reportage i Dagens ETC om sin upplevelse.

Utrikesminister Maria Malmer Stenegard har på eftermiddagen kommenterat frihetsberövandet i ett skriftligt meddelande till Dagens Nyheter:

”Vi ser alltid allvarligt på när journalister frihetsberövats. Vi känner till att en svensk journalist frihetsberövats i samband med inresa till Turkiet. Generalkonsulatet i Istanbul står i kontakt med lokala myndigheter.”

Reportrar utan gränser ser mycket allvarligt på gripandet:

”Det är oförsvarligt att ge sig på de som försöker berätta vad som händer. Det här ett övergrepp inte bara mot Joakim Medin, utan mot oss alla. Vi har rätt att veta vad som händer i Turkiet. I en tid när demokratin och pressfriheten backar är det viktigare än någonsin att vi står upp för de som försöker berätta vad som händer”, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i en kommentar.

Tidningsutgivarna (TU) kräver i ett uttalande att Sveriges regering agerar för att få Joakim Medin fri.

”Den fria oberoende journalistiken är helt avgörande för att medborgare ska hållas informerade, och det vet förstås turkiska myndigheter då de angriper journalister. Men att inhemska och utländska medier inte tillåts verka fritt i Turkiet är alarmerande och Joakim Medin måste omedelbart släppas fri. Sveriges regering måste agera skarpt och skyndsamt för att så ska ske”, säger TU:s vd Johan Taubert i en kommentar.

Intresseorganisationen Utgivarna kräver i ett pressmeddelande att Joakim Medin ska släppas – eller få träffa UD snarast, samt att turkiska myndigheter ska garantera säkerheten för utländska journalister på plats och respektera inhemska medier och inte gripa eller fängsla journalister när de bevakar demonstrationer eller andra politiska protester.

”Utgivarna fördömer med kraft alla försök att tysta fri media i Turkiet”, skriver vd Stefan Eklund i pressmeddelandet.

Amnesty kräver att Turkiet omedelbart upphör med attackerna på den fria pressen:

”Uppgifterna om frihetsberövningen av Joakim är fruktansvärda. Hotet mot journalister är ett hot mot yttrandefriheten och angår oss alla”, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige, i en kommentar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.
Fler avsnitt
Annons Annons för Verifieras nyhetstjänst.