Gå direkt till textinnehållet

”Jag kan se ironin i hur detta uppfattas”

"Skitliv" Atlas förlagschef Johan Hilton (bilden) svarar nu på kritiken mot de låga arvodena till de som medverkade i antologin ”Skitliv” som handlar om de dåliga villkoren på arbetsmarknaden för unga vuxna. Boken finansierades av sex fackförbund.

Journalisten berättade i går att Anna Hellgren, journalist på Expressens kulturredaktion, erbjöds 7 000 kronor på f-skatt för två veckors arbete med en text till antologin Skitliv som handlade om de dåliga villkoren på arbetsmarknaden för unga vuxna. Hennes uträkning visade att det handlade om en månadslön om cirka 13 000 kronor. Boken gavs ut på Atlas förlag och finansierades av sex LO-förbund.

Johan Hilton tillträdde som förlagschef på Atlas förra året och var därför inte inblandad i arvodesfrågan för författarna till boken Skitliv som kom ut 2012.

– Jag kan därför bara göra en mer allmän betraktelse, jag kan inte redogöra för resonemanget som fördes då. Till att börja med kan jag säga att vi som förlag följer inte Journalistförbundets rekommendation utan Författarförbundets, och då ligger det här arvodet i nivå med vad som är standard för antologier i branschen, säger Johan Hilton till Journalisten.

Annons Annons

Men är det verkligen rimligt att betala 7 000 kronor för två veckors arbete?
– Det är inte lukrativt att skriva böcker eller medverka i böcker och det har det inte varit på mycket länge. Jag har själv arbetat som författare och om jag skulle slå ut inkomsterna jag fick från den bok jag skrev under tre år så handlar det om kanske en tusenlapp i månaden.

– Jag skulle självklart vilja kunna betala författare mer, det tror jag alla förläggare i Sverige vill. Men då skulle vi gå back som förlag. På ett litet förlag får man räkna med att sälja en upplaga på någonstans mellan 2 000 och 5 000 per titel och då räcker inte pengarna till att betala mer. Bokbranschen befinner sig i en nedåtgående spiral och det finns helt enkelt inte pengar.

Boken Skitliv handlar om otrygghet på arbetsmarknaden och dåliga löner – fanns det verkligen inget skäl att i just det fallet se till att arvodena till författarna låg på en högre nivå?
– Alla arvoden låg inte på samma nivå. Det fanns mer sonderande inlägg som krävde en större arbetsinsats och där författaren fick en större ersättning. Men personligen kan jag se ironin i hur detta uppfattas, ja. Men den frågan får du ställa till Moa Elf Karlén som var ytterst ansvarig för förhandlingarna om arvoden.

Journalisten söker Moa Elf Karlén.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret